AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben woensdag wederom positieve cijfers laten zien. Beleggers houden vast aan de hoop dat de kredietcrisis achter de rug is. Dinsdag al zorgde dit voor flinke koerswinsten zowel in Europa als op Wall Street.

De AEX van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 3,33 punt (0,7 procent) hoger op 456,95 punten. De MidKap-index voor het middensegment won 0,3 procent op 642,86 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt trokken nagenoeg gelijk op en kregen er 0,9 tot 1,1 procent bij.

Ook nu zagen vooral financiële fondsen hun koersen stijgen. In de AEX won Aegon 3,4 procent en ING 2,5 procent. De winst voor Fortis was kleiner: 0,7 procent.Op de beurs in Londen waren Royal Bank of Scotland en Barclays sterke stijgers met winsten van respectievelijk 5,7 en 5 procent.

SBM Offshore

De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was een van de dalers bij de hoofdfondsen. Het aandeel werd 1 procent lager gezet na een koersdoelverlaging door ABN Amro. Voedingsmiddelenconcern Unilever en maker van digitale kaarten Tele Atlas verloren 1,5 en 1,3 procent.

Onder de MidKap-fondsen was ASMI een opvallende stijger. Het aandeel steeg zonder duidelijke reden met 7,1 procent. Dinsdag ging het aandeel ook al 5 procent omhoog. "Mogelijk speculeren beleggers op een splitsing van het bedrijf na de tegenvallende resultaten van afgelopen maandag", zei een handelaar in Amsterdam.

Econosto

Tot de dalers op de MidKap behoorden AMG, Vopak, Arcadis en Nutreco met verliezen van 1,7 tot 4,6 procent. De technische handelsonderneming Econosto ging op de lokale markt 2,8 procent vooruit. Beleggers speculeren op een overnamestrijd tussen branchegenoot Eriks en participatiemaatschappij Gilde.

Eriks liet dinsdag aan het eind van de handelsdag weten dat het een belang van meer dan 8 procent in Econosto heeft opgebouwd. Het aandeel Eriks noteerde 2,5 procent hoger.

De euro kostte woensdagmiddag 1,5615 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag stond de Europese munt op 1,5611 dollar.