NEW YORK - Beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten zijn de eerste handelsdag van het tweede kwartaal optimistisch begonnen. Met name financiële fondsen bleken in trek. Beleggers denken dat het ergste wat betreft de verliezen bij banken als gevolg van de kredietcrisis, achter de rug is. Ook waren er een beter dan verwachte macrocijfers.

De Dow-Jonesindex stond een half uur voor het slot op 12.622 punten. Dat is een winst van 360 punten, ofwel 2,9 procent. De hoofdgraadmeter op Wall Street zag gedurende de handelsdag de winst verder oplopen.

Ook de breed samengestelde S&P 500-index steeg flink. Een half uur voor het slot noteerde de index 3,1 procent hoger op 1363 punten. Schermenbeurs Nasdaq noteerde een plus van 3,1 procent op 2350 punten.

Citigroup

De grootste stijgers in de Dow Jones, die geen dalers kende, waren de zakenbanken Citigroup en JPMorgan Chase. Zij noteerden respectievelijk 9,6 en 8,2 procent hoger. JPMorgan Chase profiteerde van een gunstig rapport van branchegenoot Goldman Sachs.

Ook Lehman Brothers boekte flinke winst (16,7 procent), nadat de bank had aangekondigd nieuwe aandelen ter waarde van 4 miljard dollar uit te geven om zijn balans te versterken.

UBS

De financiële fondsen kregen ook steun door het vermoeden dat de Zwitserse bank UBS, dat dinsdag een nieuwe miljardenafschrijving aankondigde, de koe bij de horens heeft gevat en zijn verliezen heeft weggewerkt. "We trekken ons terug uit het tumult van de kredietcrisis", aldus een Amerikaanse analist.

"De storm zwakt af." Een andere analist wijst erop dat financiële fondsen goedkoop zijn geworden na de zware koersdalingen de afgelopen maanden. "Beleggers denken dat deze aandelen de bodem vrijwel hebben bereikt." Bovendien zijn beleggers opgelucht dat er niet een tweede Bear Stearns-achtig incident heeft plaatsgevonden.

Microsoft

Een ander aandeel dat opvallend in de plus stond was dat van softwaregigant Microsoft. Het aandeel stond tegen het einde van de handelsdag op een winst van 3,6 procent. De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde dinsdag dat Microsoft niet van plan is zijn bod op internetbedrijf Yahoo! te verhogen.

De maandelijkse inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse verwerkende industrie is in maart minder scherp gedaald dan verwacht. De graadmeter kwam uit op 48,6 punten terwijl analisten waren uitgegaan van een stand van 47,5 punten. Beleggers putten moed uit het beter dan verwachte macrocijfer.

Bovendien bleken de bouwuitgaven in de VS in februari minder hard te zijn gedaald dan analisten hadden verwacht. De uitgaven in de bouw daalden met 0,3 procent, terwijl analisten rekenden op een afname van 1 procent. Verder daalde de prijs van een vat ruwe olie dinsdag met 0,7 procent naar 100,89 dollar.