ZURICH - De Zwitserse bank UBS moet 12 miljard euro afschrijven op risicovolle beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. Het nettoverlies van de bank kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 7,6 miljard euro, meldde UBS dinsdag.

UBS wil nieuw kapitaal vergaren door voor 15 miljard Zwiterse francs (9,5 miljard euro) aandelen uit te geven. Ook gaat het concern bezuinigen door extra banen te schrappen bij zijn zakenbankactiviteiten. Voorzitter Marcel Ospel van de raad van commissarissen stelt zich niet herkiesbaar, aldus UBS in een verklaring bij de voorlopige kwartaalcijfers.

UBS maakte eerder bekend dat de blootstelling van zijn beleggingen aan de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt in totaal 87,7 miljard frank (54,5 miljard euro) bedraagt. Vorig jaar schreef UBS al 11,6 miljard euro af op de waarde van zijn subprime-beleggingen.

Groei

Bestuursvoorzitter Marcel Rohner zei dat UBS nog altijd goed gepositioneerd is om verder te groeien en weer winstgevend te worden. Daarbij houdt de bank vast aan zijn huidige strategie. Rohner zei verder dat UBS beschikt over voldoende betrouwbare financieringsbronnen.

UBS leed vorig jaar een nettoverlies van 4,4 miljard Zwitserse frank (2,6 miljard euro). Het was de eerste keer in de geschiedenis van de bank dat een jaar met verlies werd afgesloten. In 2006 werd nog een winst geboekt van 12,2 miljard frank (7,6 miljard euro). UBS is een van de zwaarst getroffen banken door de hypotheekcrisis.