SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol stelt een extra winstuitkering in de vorm van een superdividend voor aan zijn aandeelhouders. Het voorstel wordt besproken tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Schiphol Group op 17 april.

Schiphol stelt voor in het derde kwartaal, naast het reguliere dividend, een extra dividend van in totaal 500 miljoen euro uit te keren uit zijn winstreserve. Volgend jaar volgt een tweede superdividend van maximaal nog eens 500 miljoen euro, mits daarbij de A-kredietstatus van het bedrijf bij de kredietbeoordelaar Standard & Poor's in stand blijft.

Schiphol heeft naar eigen zeggen, toen de verkoop van een minderheidsaandeel door de regering nog aan de orde was, met de toenmalige minister van Financiën afgesproken dat voorafgaand aan de privatisering een superdividend zou worden uitgekeerd. De regering besloot vorig jaar de privatisering af te blazen, maar de aandeelhouders hebben aangegeven toch een superdividend te willen ontvangen, aldus Schiphol in een persbericht.

Bos

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft het voorstel positief ontvangen en maandag de Tweede Kamer geïnformeerd. Door de uitkering van het superdividend wordt volgens Bos "de balans tussen de hoeveelheid eigen en vreemd vermogen verbeterd". Het Rijk is grootaandeelhouder van Schiphol.