NEW YORK - Amerikaanse beleggers zijn maandag positief begonnen aan de nieuwe handelsweek. Met een kleine winst voor hoofdfonds Dow Jones sloot Wall Street het eerste kwartaal, dat het slechtste was in ruim vijf jaar, af.

Beleggers putten moed uit een positief macrocijfer, hoewel farmaciebedrijven Schering-Plough en Merck zware koersverliezen leden.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste fondsen zijn opgenomen, sloot 0,4 procent hoger op 12.262,89 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index noteerde 0,6 procent hoger op 1322,70. punten. De technologiegraadmeter Nasdaq noteerde een plus van 0,8 procent op 2279,10 punten.

Verlies

In de eerste drie maanden van 2008 verloor de Dow-Jonesindex 7,6 procent. De breder samengestelde S&P 500-index ging 10 procent terug, terwijl de Nasdaq zelfs 14 procent inleverde.

Daarmee was sprake van de slechtste driemaandelijkse periode sinds het tweede kwartaal van 2002.

Winstprognoses

Analisten stelden de afgelopen week hun winstprognoses voor de grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten naar beneden bij.

Zij verwachten nu dat de winsten in het eerste kwartaal met gemiddeld 8,1 procent zijn gedaald. Zij voorspelden vorige week nog een daling met 5,5 procent.

Opsteker

De markt kreeg kort na de openingsgong een opsteker te verwerken. Zo bleek een index van inkoopmanagers in de regio Chicago beter dan verwacht.

Beleggers hopen dat dit een teken is dat de Amerikaanse economie zich staande houdt ondanks aanhoudende berichten dat deze in een recessie zal belanden.

Henry Paulson

Beleggers lieten zich maandag ook beïnvloeden door de plannen van de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson om de manier waarop de overheid toezicht houdt op financiële instellingen ingrijpend te veranderen. "Dit wordt zeer goed ontvangen door de markt", zei een Amerikaanse handelaar.

Aandelen

Hoewel de plannen van Paulson geen reactie zijn op de huidige onrust op de financiële markten, menen analisten dat ze wel de aandelen van de banken die veelal getroffen zijn door de crisis omhoog helpen.

Onder de winnaars van de dertig Dow-fondsen waren zakenbank JP Morgan Chase, Citigroup en American Express met winsten van 0,6 tot 2,8 procent.

Farmacieconcerns

Op Wall Street kregen twee farmacieconcerns een opmerkelijke dreun te verwerken. Het op de breder samengestelde S&P 500-index genoteerde Schering-Plough verloor 26 procent, terwijl branchegenoot en Dow-fonds Merck 14,7 procent achteruit ging.

Onderzoekers hadden gezegd dat het geneesmiddel Vytorin, een samenwerkingsverband tussen de twee farmaciebedrijven, lang niet zo goed voor hartpatiënten is als andere en oudere medicijnen.

Stijgers

Andere stijgers onder de dertig Dow-fondsen waren Home Depot en General Motors, met een winst van respectievelijk 2,8 en 2 procent.

Ook telecombedrijf AT&T (plus 1,7 procent) boekte winst nadat het bekendmaakte een vijfjarig it-contract te hebben afgesloten met Shell.

Behalve Merck waren het aluminiumconcern Alcoa (min 0,2 procent) en olieconcern Exxon Mobil (0,8 procent) onder de dalers.

Euro

De euro noteerde maandag 1,5783 dollar, vergeleken met 1,5765 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag.