AMSTERDAM - Aandeelhouder Hermes van ASM International (ASMI) wil vijf leden van de raad van commissarissen en de bestuursvoorzitter van de onderneming, Chuck del Prado, naar huis sturen. Dat maakte de toeleverancier voor de chipindustrie maandag bekend.

Hermes heeft gevraagd dit tijdens de aandeelhoudersvergadering van 21 mei te bespreken. ASMI is van mening dat "deze voorstellen niet in het belang van het bedrijf, de aandeelhouders en andere belanghebbenden zijn", aldus het concern.

ASMI staat al meer dan twee jaar onder druk van activistische aandeelhouders. Die aandeelhouders willen dat de winstgevendheid en marktwaarde van het bedrijf wordt verbeterd. Eind februari eiste de aandeelhouder Fursa een verandering van de samenstelling van het besuur van ASMI. Het bestuur zag toen geen reden om daar op in te gaan.

Twistpunt

Twistpunt is al enkele jaren de zogeheten front-end-divisie die te weinig of geen winst oplevert. Deze divisie maakt apparatuur die gebruikt wordt bij de eerste stappen in het productieproces van computerchips.

ASMI verwacht op basis van een voorlopige inschatting dat de verkopen van de front-end-divisie in het eerste kwartaal van dit jaar tussen de 77 en 83 miljoen euro uit zullen komen. Dat zal volgens het bedrijf bij de divisie tot een nettoverlies leiden in de eerste drie maanden van 2008.