AMSTERDAM - Beleggers konden maandag maar moeilijk richting kiezen. De hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam kwam maandag nauwelijks van zijn plaats. Uitzendconcern Randstad profiteerde van een positief analistenrapport en noteerde bijna 3 procent hoger.

De AEX-index eindigde op een slotstand van 442,43 punten. Dat is een winst van 1,44 punt ofwel 0,3 procent. Daarmee sloot de AEX het eerste kwartaal af met een verlies van ruim 14 procent (73 punten) ten opzichte van de slotstand van de index op 31 december 2007. Een dergelijk groot kwartaalverlies is in bijna zes jaar tijd niet meer voorgekomen.

De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,5 procent tot 625,95 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen 0,2 procent. De beurs in Frankfurt eindigde met een verlies van 0,4 procent.

Randstad

De grootste stijger in de AEX-index was uitzendconcern Randstad met een koerswinst van bijna 3 procent dankzij een koopadvies voor het aandeel van Deutsche Bank. Deze week verwacht het uitzendconcern het biedingsbericht van de voorgenomen overname van Vedior te publiceren. De Europese Commissie liet maandag weten langer de tijd te nemen om de fusie te keuren.

Ook zwaargewicht Shell boekte winst op de beurs. Het olieconcern maakte maandag plannen bekend om een groot deel van de ict-activiteiten uit te besteden aan een aantal grote IT-bedrijven. Aandelen Shell werden 1,2 procent meer waard. Ook elders in Europa noteerden de olieconcerns hoger.

UBS

In Zwitserland verloor de zakenbank UBS op de beurs, onder meer door zorgen over verdere afschrijvingen bij de Zwitserse bank. Volgens de Amerikaanse bank Merrill Lynch moet UBS 11 miljard dollar extra afschrijven in het eerste kwartaal wegens de problemen op de geldmarkten.

In Amsterdam trokken de financials zich weinig aan van dit nieuws. Hoewel Aegon 2 procent verloor, was het verlies van Fortis een stuk kleiner met 0,3 procent. ING boekte zelfs een kleine winst van 0,3 procent.

Vodafone

De telecomsector moest het maandag ontgelden nadat een Amerikaanse zakenbank zijn beleggingsadvies voor het Britse Vodafone had verlaagd. Dit aandeel verloor op de Londense beurs bijna 4 procent. In Amsterdam zakte KPN 2 procent, terwijl Deutsche Telekom in Frankfurt 1,6 procent verloor.

Op de lokale markt in Amsterdam liet het technische groothandelsbedrijf Econosto de rest ver achter zich met een 9,2 procent hogere aandelenkoers. Het bedrijf heeft een concurrerend overnamebod ontvangen van branchegenoot Eriks. Eerder deze maand bracht investeringsmaatschappij Gilde een bod uit op de onderneming.

Kardan

De Israëlische investeringsmaatschappij Kardan, met een beursnotering in Amsterdam, was een opvallende daler. Het aandeel ging, vooruitlopend op de publicatie van de resultaten maandag nabeurs, 7,6 procent onderuit.

De euro noteerde maandag 1,5799 dollar, vergeleken met 1,5765 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag.