NEW YORK - De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag weer in de min. Een winstwaarschuwing van detailhandelaar J.C. Penney en de bezorgdheid over meer afschrijvingen in de financiële sector als gevolg van de kredietcrisis hadden een negatieve invloed op de stemming.

De Dow-Jonesindex van hoofdfondsen sloot op 12.216,40 punten. Een verlies van 86,06 punten, ofwel 0,7 procent. De S&P 500-index daalde 10,54 punten, ofwel 0,8 procent, tot 1315,22 punten. Schermenbeurs Nasdaq eindigde op 2261,18 punten. Dat is een daling van 19,65, ofwel 0,9 procent.

Wall Street opende vrijdag hoger. De financiële sector zat in de ochtend in de lift, geholpen door koerswinsten van onder meer zakenbank Lehman Brothers. In de middag verloor de sector zijn winsten door aanhoudende zorgen over de kredietcrisis.

Lehman Brothers

Lehman Brothers profiteerde van een opwaardering van Citigroup. Het aandeel steeg 3 procent na donderdag nog 9 procent te zijn gedaald. In de middaghandel verloor het aandeel een deel van zijn winst en sloot uiteindelijk ruim 2 procent lager.

Banken die in de ochtend mee profiteerden van de adviesverhoging, doken in de middag weer in de min. Bank of America noteerde een min van 1,2 procent en Citigroup ging zelf 4 procent omlaag. Ook American Express ging mee in de val en noteerde 3,6 procent lager.

"We hebben veel onrust gezien in de markt en na wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd, willen beleggers geen aandelen kopen vlak voor het weekend. Vooral niet als het gaat om de financiële sector", lichtte een Amerikaanse handelaar toe.

Detailhandelaar J.C. Penney verloor meer dan 11 procent na een verlaging van de winstverwachting voor het eerste kwartaal en sloot uiteindelijk 7,5 procent lager. Het bedrijf had last van een zwakke verkoop in de paasperiode. J.C. Penny nam branchegenoten mee in zijn val. Kohl's Corp daalde met bijna 5 procent en Macy's liet een min van 6 procent zien.

Lichtpuntje

Maar er was ook een lichtpuntje op Wall Street. Aandelen van Apple stegen met bijna 2 procent tot 143 dollar. Bank of America meldde in een onderzoek te verwachten dat Apple in het tweede kwartaal een wireless versie van de iPhone lanceert en 8 miljoen van deze iPhones in het derde kwartaal gaat produceren. De aandelenkoers van AT&T, de belangrijkste transporteur van de iPhone in de Verenigde Staten, steeg met 1,1 procent.

De euro noteerde na het slot van Wall Street 1,5803 dollar, vergeleken met 1,5765 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.