AMSTERDAM - Na een rustige handel zijn de Europese aandelenbeurzen vrijdag met verlies de week uitgegaan. Beleggers toonden weinig animo om in aandelen te stappen.

Bovendien zorgden signalen van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de inflatiedruk in de eurozone dreigt toe te nemen op het eind van de middag voor een domper. Daarmee smolt de hoop op een renteverlaging weg.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, eindigde op een stand van 440,99 punten. Dat is een verlies van 0,99 punt ofwel 0,2 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,4 procent tot 623,10 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,3 tot 0,5 procent.

In Amsterdam zorgde een aantal lokale fondsen voor roering, met een koerssprong van 14,5 procent voor Spyker Cars als uitschieter. De autoproducent leed vorig jaar een fors verlies, maar liet zich positief uit over de productie in de eerste drie maanden van dit jaar en het lopende kwartaal.

Overbruggingskrediet

Biofarmaceut Octoplus eindigde 9,6 procent hoger nadat het bedrijf had bekendgemaakt een overbruggingskrediet te hebben afgesloten met twee aandeelhouders. De lening van 4 miljoen euro geeft Octoplus de tijd om naar alternatieve financieringsmogelijkheden te kijken. Branchegenoot OncoMethylome liftte mee en steeg 4,8 procent.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak waren de uitslagen over het algemeen niet spectaculair. Chemieconcern DSM, dat woensdag de winstverwachting voor dit jaar verhoogde, was met een winst van 1,8 procent een van de sterkste stijgers. Kantoorinrichter Corporate Express daalde met 1,9 procent.

Daler

De meest opvallende daler in de AEX was Tele Atlas. De maker van digitale kaarten incasseerde een verlies van 4,2 procent. Donderdagavond maakte producent van navigatieproducten TomTom bekend dat de Europese Commissie meer tijd nodig heeft om zijn voorgenomen overname van kaartenmaker Tele Atlas goed te keuren. TomTom leverde 2,1 procent in.

Ook Randstad heeft voor een beoogde overname te maken met de Europese Commissie. Het uitzendbedrijf heeft aangeboden de activiteiten in Portugal af te stoten om goedkeuring van het dagelijks bestuur van de Europese Unie te krijgen voor de overname van branchegenoot Vedior. Randstad verloor 1,5 procent, mede door een adviesverlaging van zakenbank Petercam. Vedior steeg 0,4 procent.

Nutreco

In de MidKap was dier- en visvoerconcern Nutreco de grote verliezer, nadat Petercam zijn beleggingsadvies voor het aandeel had verlaagd. Het aandeel sloot 1,9 procent lager.

Op de lokale markt ging luchtvaartmaatschappij Air France-KLM met 1,1 procent naar beneden. Italiaanse vakbonden hebben zich kritisch uitgelaten over het nieuwe voorstel dat Air France-KLM op tafel heeft gelegd met betrekking tot de overname van Alitalia.

De euro noteerde 1,5765 dollar, tegen 1,5790 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.