AMSTERDAM - TomTom heeft donderdagochtend tot 8,45 procent hoger genoteerd op 28,49 euro. Handelaren en analisten gepolst door Betten Financial News hebben geen duidelijk aanwijsbare reden voor de koersstijging.

Rond 11.15 uur staat het aandeel TomTom nog altijd 6,9 procent hoger op 28,08 euro, waarmee het de grootste stijger binnen de AEX is. Woensdag won het aandeel TomTom al 3,4 procent.

TomTom stelt desgevraagd dat het geen nieuws heeft gebracht vandaag. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf voor 1 april een persbericht naar buiten zal brengen. Daarin zal het aangeven wanneer de Europese Commissie (EC) zich uitspreekt over de overname van Tele Atlas en wanneer het verwacht de overname af te ronden. 'Want we zijn nog steeds overtuigd dat we goedkeuring krijgen.'

Analist Eric de Graaf van Petercam vindt het onwaarschijnlijk dat beleggers nu al speculeren op de uitkomst van het mededingingsonderzoek door de commissie. 'Kijkend naar de koers van Tele Atlas (+0,2 procent op 25,43 euro) is daar geen duidelijk verband te trekken.' De koers van de kaartenmaker zou volgens hem dan richting de 30 euro moeten opschuiven, de hoogte van het bod van TomTom.

Sirf

Een andere mogelijkheid waar De Graaf op wijst is een toelichting van toeleverancier Sirf op de omzetwaarschuwing afgelopen dinsdag. Daarin stelde het Amerikaanse bedrijf dat vooral de kleinere klanten terughoudend waren geweest, en dus niet zozeer grote afnemers als TomTom en zijn directe concurrenten. Sirf is producent van GPS-ontvangers.

Een meer algemene reden voor de koersstijging is volgens de handelaren en analisten de lage waardering voor het aandeel TomTom. Zo noteerde het aandeel op 30 oktober 2007 nog op hoogste koers in twaalf maanden van 68,15 euro.