NEW YORK - De angst voor meer problemen in de financiële sector en slechte vooruitzichten voor de Amerikaanse economie hadden woensdag een negatief effect op de aandelenhandel in New York.

Ook een scherper dan verwachte daling van de brandstofvoorraden waardoor de olieprijzen omhoog schoten, was slecht voor de stemming.

De Dow-Jonesindex van hoofdfondsen eindigde met een verlies van 109,74 punten, ofwel 0,9 procent, op 12.422,86 punten. De breed samengestelde S&P 500-index ging naar 1341,13 punten.

Graadmeter

Dat is een verlies van 11,86 punten, ofwel 0,9 procent. De schermenbeurs Nasdaq daalde 16,69 punten, ofwel 0,7 procent. De graadmeter kwam zo uit op 2324,36 punten.

De bezorgdheid voor het verder wegglijden van de Amerikaanse economie werd gevoed door onder meer een tegenvallende orderontvangst van duurzame goederen in de Verenigde Staten. Er werden minder grote aankopen gedaan, terwijl analisten in doorsnee rekenden op een toename.

Sterk

Verder bereikte in de VS het aantal verkopen van nieuwe huizen in februari het laagste punt in dertien jaar tijd. De daling van dit soort woningen was vorige maand echter wel minder sterk dan analisten hadden verwacht, maar dat kon beleggers niet bekoren.

De olieprijs steeg in New York met 5 procent boven de 106 dollar per vat als gevolg van de gedaalde brandstofvoorraden. Amerikaanse oliemaatschappijen sponnen er garen bij. ExxonMobil, een zwaargewicht in de Dow, steeg 1,2 procent. ConocoPhillips won 2,4 procent.

Chevron zette een plus neer van 0,5 procent. Schlumberger, een belangrijke toeleverancier voor de olie- en gasindustrie, eindigde met een winst van 4,7 procent.

Verlaging

Beleggers op Wall Street schrokken van een winstwaarschuwing die Deutsche Bank eerder op de dag gaf. Ze werden nog nerveuzer toen een analiste van de Amerikaanse zakenbank Oppenheimer & Co met een verlaging van de winstverwachting kwam voor de banken Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase en Wachovia.

Citigroup stond met een verlies van 5,9 procent onderaan de index van hoofdfondsen. JPMorgan Chase ging met 4,2 procent achteruit. Bank of America en Wachovia sloten respectievelijk met minnen van 2,8 procent en 6,7 procent.

Schroeven

De vrees dat de financiering van overnames steeds moeilijker wordt, maakte zich meester van beleggers. Dat kwam door het nieuws dat de overname van mediabedrijf Clear Channel Communications mogelijk op losse schroeven is komen te staan.

De kopers, twee durfinvesteerders, zouden de financiering met geleend geld nog niet rond hebben. Clear Channel duikelde met 17,5 procent naar beneden.

Splitsen

Motorola werd door beleggers beloond voor de beslissing om zichzelf in twee aparte bedrijven op te splitsen om zo de verlieslijdende mobieltjesdivisie los te koppelen van de rest van het concern.

Motorola stond onder druk van een activistische aandeelhouder om zijn mobieltjestak af te stoten. De koerswinst bedroeg 2,7 procent.

De dollar zakte verder weg ten opzichte van de euro. Aan het eind van de handel op Wall Street noteerde de euro 1,5840 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de munt 1,5760 dollar waard.