AMSTERDAM - De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam, is woensdag ternauwernood in de plus gesloten. De graadmeter kreeg steun van staalconcern ArcelorMittal. Het zwaargewicht steeg zonder specifieke reden met 2,1 procent.

Op de Europese aandelenbeurzen was het een rustige handelsdag, na de flinke koerswinsten op dinsdag. Enkele macrocijfers uit de Verenigde Staten hadden geen noemenswaardige invloed op de beurshandel.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 438,11 punten. Dat betekent een winst van 1,11 punt, ofwel 0,3 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,22 punt, ofwel 0,2 procent tot 608,01 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt gingen de graadmeters tussen de 0,3 en 0,5 procent omlaag.

Doorsnee

In de ochtend maakte het Duitse onderzoeksinstituut Ifo bekend dat het vertrouwen van ondernemers in de economie is gestegen. De vertrouwensindex steeg in maart naar 104,8 punten van 104,1 in februari. Analisten rekenden in doorsnee juist op een daling naar 103,4 punten.

Halverwege de middag werd bekend dat de verkoop van het aantal nieuwe woningen in de VS in februari is gedaald, maar de daling was minder sterk dan analisten hadden verwacht. Ook werd een sterke afname van het aantal orders voor duurzame goederen bekendgemaakt. De orderinstroom nam in februari met 1,7 procent af, terwijl analisten echter rekenden op een plus van 0,8 procent.

Teneur

De cijfers hadden slechts kortstondig effect op de Europese graadmeters. "Beleggers doen het rustig aan, maar het sentiment blijft slecht", zei vermogensbeheerder René Bastiaenen van Eureffect. Die onderliggende negatieve teneur wordt vooral veroorzaakt door de aanhoudende onzekerheid over het effect van de kredietcrisis op de bredere economie.

In Amsterdam ging DSM vanaf de handelsaanvang aan kop bij de hoofdfondsen. Het chemieconcern verhoogde de winstverwachting voor dit jaar en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 9,3 procent.

DSM rekent dit jaar op een hoger bedrijfsresultaat voor bijzondere posten dan in 2007. Dit resultaat zal in het eerste kwartaal van dit jaar 20 procent hoger uitvallen dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Geruchten

In heel Europa moest de financiële sector opnieuw inleveren. Handelaren wijtten de koersverliezen aan aanhoudende geruchten over extra miljardenafschrijvingen bij vooraanstaande Amerikaanse banken als Citigroup, Merrill Lynch en JPMorgan Chase.

Deze geruchten voedden de angst dat ook Europese branchegenoten harder zijn geraakt door de kredietcrisis dan tot nu toe werd aangenomen. In Amsterdam leverde Fortis 0,4 procent in. ING en Aegon verloren respectievelijk 1,9 procent en 2,2 procent.

Deutsche Bank maakte woensdagochtend bekend dat het mogelijk de winstverwachting voor dit jaar moet loslaten als gevolg van de kredietcrisis. Deutsche Bank leverde 2 procent in. In Parijs waren branchegenoten Dexia en Crédit Agricole de sterke dalers. Ze verloren respectievelijk 2,5 procent en 3,2 procent.

Aandeel

In Londen was mijnbouwer Xstrata een opvallende daler. Het aandeel werd bijna 5,2 procent lager gezet na de bekendmaking dat de overnamegesprekken met de Braziliaanse branchegenoot Vale zijn afgebroken.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5760 dollar in vergelijking met 1,5605 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.