FRANKFURT - Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, vreest dat de winstdoelstelling voor dit jaar mogelijk niet wordt gehaald wegens de aanhoudende onrust op de financiële markten en de afzwakkende economische groei.

Dat bleek uit het jaarverslag van Deutsche Bank dat woensdag werd gepubliceerd. Het aandeel verloor 2 procent op de beurs in Frankfurt.

Het concern mikt voor dit jaar op een winst voor belastingen van 8,4 miljard euro, maar vreest dat die doelstelling in gevaar komt als de marktomstandigheden verder verslechteren. In 2007 boekte Deutsche Bank nog een recordwinst van 6,5 miljard euro, ondanks afschrijvingen van meer dan 2 miljard euro op risicovolle hypotheekbeleggingen en financieringsverplichtingen.

Resultaat

Het goede resultaat was vooral te danken aan sterke prestaties bij de divisies consumentenbankieren en vermogensbeheer. Volgens topman Josef Ackermann is het echter mogelijk dat dit jaar verdere afschrijvingen niet meer kunnen worden opgevangen door groei bij beter presterende bedrijfsonderdelen, zoals in 2007. "De vooruitzichten op de korte termijn blijven uitermate uitdagend", aldus Ackermann.

Ackermann verdiende vorig jaar bijna 14 miljoen euro, zo bleek woensdag. Het basissalaris van de bestuursvoorzitter van Deutsche Bank bedroeg 1,2 miljoen euro en de rest bestond uit bonussen. Daarmee behoort Ackermann tot de bestbetaalde topmannen van Duitsland.

Raad van bestuur

In totaal kregen de vijf leden van de raad van bestuur van Deutsche Bank, inclusief Ackermann, vorig jaar 33,2 miljoen euro uitbetaald.

Op de beurs in Frankfurt is het aandeel Deutsche Bank sinds begin dit jaar al met 20 procent in waarde gedaald. Daarmee bedraagt de marktwaarde van de grootste bank van Duitsland ongeveer 38,2 miljard euro.