AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen maken zich op voor de presentatie van een aantal macro-economische cijfers in de Verenigde Staten, later op de woensdag. In Amsterdam waren de koersuitslagen niet opzienbarend, behalve bij het aandeel DSM.

Aan het eind van de woensdagochtend noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 436,61 punten, een verlies van 0,4 punt ofwel 0,1 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,1 procent tot 607,05 punten.

In Londen en Parijs gingen de graadmeters respectievelijk 0,3 en 0,1 procent achteruit. In Frankfurt ging het wat beter. De DAX was onveranderd.

Sentiment

"Beleggers doen het rustig aan, maar het sentiment blijft slecht", aldus vermogensbeheerder René Bastiaenen van Eureffect. Hij doelt op het nog altijd onduidelijke effect van de kredietcrisis op de bredere economie. "Tot nu toe is er vooral aan symptoombestrijding gedaan met kapitaalinjecties. Van doorslaggevend belang is echter het herstel van het vertrouwen van banken onderling."

In de financiële sector gonst het al weken van geruchten over extra afschrijvingen, vooral bij Amerikaanse banken als Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase. Deutsche Bank liet woensdagochtend weten dat de winstverwachting voor dit jaar in gevaar kan komen vanwege de kredietcrisis.

Cijfers

Later op de dag worden in Amerika cijfers bekendgemaakt over de orders voor duurzame goederen en de verkoop van nieuwe woningen. "De vraag is of die gegevens al in de koersen zijn verwerkt. Dinsdag bleef Wall Street goed liggen ondanks een flinke daling van het consumentenvertrouwen en tegenvallend nieuws over de huizenmarkt", aldus Bastiaenen.

In Amsterdam ging DSM vanaf de handelsaanvang aan kop bij de hoofdfondsen. Het chemieconcern verhoogde de winstverwachting voor dit jaar en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 9,1 procent.

DSM

DSM rekent dit jaar op een hoger bedrijfsresultaat voor bijzondere posten dan in 2007. Dit resultaat zal in het eerste kwartaal van dit jaar 20 procent hoger uitvallen dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

In Londen was mijnbouwer Xstrata een opvallende daler. Het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet na de bekendmaking dat de overnamegesprekken met de Braziliaanse branchegenoot Vale zijn afgebroken.

Trichtet

De obligatiemarkt spinde aanvankelijk garen bij het verlies op de aandelenbeurzen, maar de winst van bijvoorbeeld de toonaangevende bundfuture werd tenietgedaan door uitspraken van Jean-Claude Trichet. De topman van de Europese Centrale Bank zei ervan uit te gaan dat de inflatie in de vijftien eurolanden dit jaar boven de 2 procent blijft. De bundfuture noteerde hierna 0,1 procent in de min op 116,10 punten.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5711 dollar in vergelijking met 1,5605 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.