NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld gesloten. De technologiesector gaf de handel een positieve impuls. Macrocijfers die duiden op meer ellende in de verzwakte Amerikaanse huizenmarkt hadden echter een drukkend effect. Bovendien wakkerde een sterk gedaald consumentenvertrouwen de bezorgdheid over de Amerikaanse economie weer aan.

De Dow-Jonesindex van hoofdfondsen sloot 16,04 punten, ofwel 0,1 procent, lager op 12.532,60 punten. De breed samengestelde S&P 500-index boekte een winst van 3,11 punten, ofwel 0,2 procent. De slotstand kwam zo op 1352,99 punten. De technologiebeurs Nasdaq belandde op 2341,05 punten. Dat betekent een winst van 14,30 punten, ofwel 0,6 procent.

Het consumentenvertrouwen kwam in februari op het laagste niveau in vijf jaar tijd. Analisten noemden de sterke daling van het consumentenvertrouwen "dramatisch" en voorspelden verder dalende consumentenbestedingen.

Huizenmarkt

Op maandag schoten de koersen omhoog nadat JPMorgan Chase zijn bod op de noodlijdende Bear Stearns fors had verhoogd. Ook een goed huizenmarktcijfer gaf toen een positieve impuls aan de aandelenhandel. Dinsdag kregen beleggers echter een domper te verwerken, cijfers over de huizenprijzen in de Verenigde Staten vielen lager uit dan verwacht.

In tegenstelling tot maandag waren financiële fondsen over het algemeen niet erg in trek. JPMorgan Chase verloor 1,1 procent. Bank of America had last van een afwaardering door Merrill Lynch en daalde 3,5 procent.

Merrill Lynck

Merrill Lynch moest zelf 1,1 procent prijsgeven, na een analistenrapport van JPMorgan Chase. In dat rapport werd gesteld dat de bank waarschijnlijk nog eens 2,1 miljard dollar moet afschrijven als gevolg van blootstelling aan risicovolle beleggingen op de subprime-hypotheekmarkt en dat zal tot een verlies in het eerste kwartaal leiden. Eerder op de dag verlaagde de Zwitserse bank UBS ook al zijn verwachtingen voor Merrill Lynch.

De Nasdaq kreeg steun van internetbedrijf Yahoo! en won 4,4 procent. Het aandeel was gevraagd wegens een verhoging van het beleggingsadvies door Citigroup. De bank verwacht dat softwaregigant Microsoft zijn bod op Yahoo! verhoogt. Chipproducent Qualcomm had ook een positief effect op de Nasdaq. Het fonds profiteerde van een positief analistenrapport en sloot 2,3 procent hoger.

Goud

Als gevolg van de afzwakkende dollar stegen de grondstof- en edelmetaalprijzen, zoals goud, zilver en aluminium. Onder meer aluminiumproducent Alcoa profiteerde daarvan en was met 2 procent een van de sterkste stijgers in de Dow. Newmont Mining, 's werelds op een na grootste goudproducent, maakte een koerswinst van 3 procent.

Monsanto, een bedrijf dat onder meer genetisch gemanipuleerde gewassen produceert, was een opvallende stijger. De koers ging met 9,9 procent omhoog, nadat het bedrijf zijn winstverwachting had verhoogd.

De Europese munt noteerde dinsdag bij het slot van de Europese beurzen een stand van 1,5605 dollar. Bij het einde van handel op Wall Street was de munt 1,5610 waard.