Hypotheekcrisis raakt Chinese banken nauwelijks

PEKING/HONGKONG - De problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt hebben weinig invloed gehad op de resultaten van twee grote Chinese banken. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2007 van Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) en Bank of China, die dinsdag bekend zijn gemaakt.

ICBC realiseerde een nettowinst van 81,5 miljard yuan, circa 7,4 miljard euro. Dat is ruim 60 procent meer dan de winst die de bank in 2006 haalde.

De totale blootstelling aan de subprime-markt in de Verenigde Staten, waarop risicovolle leningen zijn verstrekt aan huizenkopers, bedroeg in december 1,23 miljard dollar (789 miljoen euro). Om eventuele verliezen op te vangen heeft ICBC een afschrijving van 400 miljoen dollar geboekt.

Bank of China

De risico's die de Bank of China in 2007 liep op de Amerikaanse markt waren aanzienlijk groter. Het concern zag zich genoodzaakt een afschrijving van 1,3 miljard dollar te boeken met het oog op mogelijke verliezen. Bank of China boekte desondanks een nettowinst van 56,3 miljard yuan, zo'n 5,1 miljard euro. Dat is 31,3 procent meer dan in in 2006.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie