AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn na het lange paasweekeinde de week positief begonnen.

Een verhoogd overnamebod van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan op zijn door de kredietcrisis in problemen geraakte concurrent Bear Stearns zorgde dinsdag voor opluchting. Daarvan profiteerde vooral de financiële sector.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot op precies 437 punten, 11,21 punten (2,6 procent) boven het slot van vorige week donderdag. De MidKap-index voor middelgrote fondsen kreeg er 16,42 punten (2,8 procent) bij en eindigde op 606,79 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 3,2 en 3,5 procent hoger de handel uit.

Bear Stearns

Bear Stearns dreigde vorige week failliet te gaan omdat de bank niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. JPMorgan Chase toonde zich bereid de bank te redden, maar met een bod dat Bear Stearns waardeerde op een fractie van zijn beurswaarde. Dat zorgde vorige week op de beurzen voor paniek. Beleggers vreesden dat ook de waarde van andere banken zou kunnen verdampen. Het nieuwe bod van JPMorgan Chase is vijf keer hoger als het eerste.

Op de beurs in Amsterdam waren de verzekeringsmaatschappij Aegon en de bankverzekeraar ING in de hogere regionen van de AEX terug te vinden. Hun koersstijgingen bedroegen respectievelijk 5,6 en 5,1 procent. De Belgisch-Nederlandse branchegenoot Fortis werd 3,9 procent meer waard.

Kas Bank

De zakelijke dienstverlener Kas Bank deelde niet mee in de feestvreugde in de financiële sector. Het aandeel liet zonder verklaarbare reden een min zien van 0,8 procent. "Misschien komt dat omdat Kas Bank de afgelopen week opvallend sterk is geweest", aldus een handelaar.

Ook vastgoedaandelen waren in trek. Corio was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 5,8 procent. Unibail Rodamco deed goed mee en steeg 4,9 procent. In de MidKap was Eurocommercial Properties een van de koplopers met een plus van 6,4 procent.

KPN

De AEX kende dinsdag drie dalers. Verf- en chemieconcern Akzo Nobel bungelde met een min van 1,3 procent onderaan de index. De Amerikaanse branchegenoot Sherwin-Williams verlaagde dinsdag zijn winstverwachting voor het eerste kwartaal wegens de stijging van grondstofprijzen. Ook het telecomconcern KPN en het mediabedrijf Reed Elsevier noteerden lager.

Biotechnologiebedrijf Pharming maakte een koerssprong van 4,6 procent. Het bedrijf sloot voor zijn medicijn Rhucin een distributieovereenkomst in Turkije. De overeenkomst is opvallend. Donderdag werd namelijk bekend dat Pharming van de Europese gezondheidsautoriteiten een negatief oordeel heeft gekregen voor Rhucin. De koers van het aandeel Pharming maakte daarop een koersval van ruim 40 procent.

DPA Flex

Detacheerder DPA Flex maakte een sprong van ruim 18 procent. Volgens geruchten in de markt heeft de koerssprong te maken met bestuursvoorzitter Peter Smit. De omstreden topman die per 1 juli opstapt, zou zich ook terugtrekken als aandeelhouder. Een analist opperde dat mogelijk ook overnamespeculaties het aandeel in beweging hebben gezet.

Op de valutamarkt steeg de euro in waarde ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde dinsdagochtend een stand van 1,5605 dollar tegen 1,5416 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De prijs van ruwe olie daalde 0,1 procent tot 100,76 dollar per vat van 159 liter.