TOKIO - De toonaangevende Nikkei-index in Tokio sloot dinsdag met een flinke plus, in navolging van de winst op Wall Street op maandag. Een waardedaling van de yen ten opzichte van de dollar bezorgde vooral exporteurs winst.

Op de andere Aziatische aandelenmarkten profiteerden banken van de verhoging van het overnamebod op zakenbank Bear Stearns door branchegenoot JPMorgan Chase.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot op 12.745,22 punten, een winst van 265,13 punten ofwel 2,1 procent. Ook in Singapore waren beleggers goed geluimd. De Straits Times noteerde hier een plus van 2,4 procent. De beurs in Sydney sloot 3,7 procent hoger en de Kospi in Seoul ging met een winst van 1,5 procent de handel uit. De Hang Seng in Hongkong eindigde 6,4 procent in de plus.

Huizen

Japanse exporteurs gingen omhoog door de zwakkere yen en een beter dan verwacht cijfer over de verkoop van bestaande huizen in de Verenigde Staten. Beleggers hopen dat de Amerikaanse consumentenbestedingen niet zullen lijden onder de afkoelende economie. Canon, 's werelds grootste fabrikant van digitale camera's, steeg 3,9 procent en elektronicaconcern Matsushita, moederbedrijf van Panasonic, won 3,1 procent.

Elders in het Verre Oosten stonden banken fors in de plus door de verhoging van het bod van JPMorgan Chase op de door de kredietcrisis zwaar getroffen zakenbank Bear Stearns van 2,52 dollar per aandeel naar 10 dollar. De Australische Macquarie Bank steeg 12 procent en Kookmin Bank, de grootste bank van Zuid-Korea, steeg 3,8 procent.