NEW YORK - Na een lang paasweekend zijn de effectenbeurzen op Wall Street maandag fors hoger gesloten. Er ontstond een aandelenrally doordat de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase zijn bod op de noodlijdende branchegenoot Bear Stearns vervijfvoudigde. Ook een goed huizenmarktcijfer gaf de handel vleugels.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 187,32 punten, ofwel 1,5 procent, hoger op 12.548,64 punten. De breed samengestelde S&P 500-index won 20,37 punten en kwam uit op 1349,88 punten. Dat is een winst van 1,5 procent. De schermenbeurs Nasdaq steeg 68,64 punten, ofwel 3 procent, tot 2326,75 punten.

JPMorgan Chase bood eerst ruim 2 dollar per aandeel Bear Stearns, nadat die bank in ernstige problemen door de kredietcrisis was gekomen en dreigde om te vallen. Belangrijke aandeelhouders gingen daarna morren dat de biedprijs veel te laag was.

Nu de overnameprijs naar 10 dollar per aandeel is verhoogd, gaan beleggers ervan uit dat de transactie sneller tot stand komt en dat een lange strijd met grote aandeelhouders uitblijft.

Waardedaling

Bovendien heeft de markt door de verhoging van het bod er meer vertrouwen in dat de waardedaling van financials door de kredietcrisis binnen de perken blijft. "Er worden weliswaar meer afschrijvingen verwacht in de financiële sector, maar beleggers denken het licht aan het eind van de tunnel te zien", aldus een handelaar in New York.

De financiële sector was maandag erg in trek op de beurzen in New York. In de Dow was Citigroup, de grootste bank van de VS, met 3,5 procent winst een van de koplopers. Ook JPMorgan Chase was in de hoofdindex met een winst van 1,3 procent gewild. Maar de absolute winnaar op Wall Street bleek Bear Stearns. Het fonds eindigde liefst 76,1 procent hoger op 11,25 dollar.

Lehman Brothers ging echter tegen de trend in. De zakenbank moest een verlies van 4,1 procent incasseren, na een verlaging van het beleggingsadvies door de branchegenoot Oppenheimer & Co.

Huizenmarkt

Een onverwachte stijging van de verkoop van bestaande woningen in de VS vorige maand beviel beleggers. Hierdoor raakte de bezorgdheid over de zwakke huizenmarkt op de achtergrond, ook al zijn de huizenprijzen flink gedaald.

Het goede macrocijfer veroorzaakte een run op aandelen van bouwbedrijven. D.R. Horton, de op een na grootste huizenbouwer in de VS, dikte 6,5 procent aan. De maker van luxe huizen Toll Brothers had met een plus van 4,7 procent een mooie dag op de beurs. De doe-het-zelf-keten Home Depot deed goede zaken en was met 4,3 procent een van de belangrijkste stijgers bij de hoofdfondsen.

Juwelier Tiffany & Co was met een koerswinst van 10,5 procent een opvallende stijger. Het fonds profiteerde van een beter dan verwachte kwartaalwinst. Bovendien kwam Tiffany met goede vooruitzichten in markten buiten de VS.

Euro

De euro was bij het einde van de handel op Wall Street 1,5430 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag kostte de euro 1,5416 dollar.