NEW YORK - Winsten in de financiële sector stuwden de aandelenbeurzen op Wall Street op donderdag. Dalende grondstof- en edelmetaalprijzen gaven ook steun aan de beurzen op de laatste dag van een grillige handelsweek.

Vrijdag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met Pasen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde op 12.361,32 punten, een winst van 261,66 punten, ofwel 2,2 procent. De S&P 500-index noteerde een plus van 31,09 punten (2,4 procent) en stond op 1329,51 punten. Schermenbeurs Nasdaq kreeg er 48,15 punten (2,2 procent) bij op 2258,11 punten.

Schrappen

De financiële sector ging weer omhoog na de verliezen van woensdag. JPMorgan Chase en American Express stegen respectievelijk 8,2 en 9,5 procent. Zakenbank Citigroup liet een plus van bijna 10,2 procent zien, nadat het had aangekondigd nog eens 2000 banen extra te schrappen. Hiermee was de bank de grootse stijger in de Dow.

Ook hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac namen een vlucht. De twee stegen respectievelijk bijna 12 en 9 procent, na een opwaardering van een Amerikaanse analist. De Amerikaanse regering heeft de teugels bij de semi-overheidsbedrijven weer iets laten vieren. Volgens de analisten kan hiermee de hypotheekmarkt ondersteund worden.

Geruchten

Het aandeel van de Amerikaanse leasemaatschappij CIT Group kelderde 17,3 procent. Eerder op de dag stond het aandeel ruim een derde lager op geruchten dat het concern problemen had met de financiering.

Het bedrijf liet daarop weten een kredietfaciliteit te hebben afgesloten om leningen te kunnen betalen die aan het aflopen waren, waardoor een deel van het vertrouwen van beleggers enigszins herstelde.

Afzwakken

Beleggers betaalden aan het slot van de Amerikaanse beurzen 101,64 dollar voor een vat ruwe olie, 0,9 procent minder dan een dag eerder. Eerder op de dag dook de olieprijs even onder de 100 dollar per vat. Steeds meer beleggers zijn bang dat een vertraging in de Amerikaanse economie ook de wereldwijde vraag zal doen afzwakken.

Volgens analisten pakken veel beleggers bovendien hun winsten op grondstoffen en edelmetalen als olie, goud, zilver en platinum. Goud liet vlak voor het slot van de Amerikaanse beurzen een daling zien van 2,7 procent tot 920,30 dollar per ounce (31,1 gram), terwijl zilver zelfs 8,3 procent inleverde tot 18,38 dollar per ounce. Platinum ging 2 procent omlaag tot 1855 dollar per ounce.

Boekjaar

De aandelen van Nike gingen 8,7 procent omhoog. De resultaten van fabrikant van sportschoenen en -artikelen waren boven alle verwachtingen. Nike rapporteerde in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een 16 procent hoger omzet van 4,5 miljard dollar. De winst kwam uit op 463,8 miljoen dollar, een derde meer dan een jaar eerder.

De euro leverde fors in ten opzichte van de dollar, in vergelijking met woensdag. De Europese munt was in de middaghandel 1,5453 dollar waard. Woensdag telden beleggers nog meer dan 1,56 dollar neer voor een euro. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag was de euro 1,5416 dollar waard.