AMSTERDAM - Het sentiment op de Europese effectenmarkten bleef donderdag, ondanks een hogere opening van Wall Street, negatief. Beleggers schrokken van de winstwaarschuwing van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse.

Met het lange paasweekeinde voor de deur zagen investeerders geen redenen meer om grote posities in te nemen.

De AEX-index, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot 1,15 punten, oftewel 0,3 procent, lager op 425,79 punten. De MidKap-index voor het middensegment klom 1,37 punten, oftewel 0,2 procent, naar 590,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen de 0,5 en 0,9 procent.

Matig sentiment

De aandelenmarkten stonden donderdag van meet af aan op verlies. "Het matige sentiment op de beurzen werd veroorzaakt door een combinatie van een lelijke schuiver van de Dow-Jonesindex woensdag en een winstwaarschuwing van Credit Suisse. Dat laat zien dat het niet alleen met Amerikaanse banken mis kan gaan", stelde Gert-Jan Geels, handelaar bij Eureffect.

Credit Suisse noteerde op de beurs in Zürich 6,4 procent lager. Voorbeurs meldde het concern dat de resultaten over 2007 moeten worden herzien als gevolg van de kredietcrisis.

Staal en olie

Dalende grondstoffen- en olieprijzen zorgden voor druk op de staalconcerns en oliemaatschappijen, net zoals dat woensdag op Wall Street het geval was. In Amsterdam was zwaargewicht ArcelorMittal aan de onderkant van de AEX terug te vinden met een verlies van 4 procent. Shell, het zwaarstwegende fonds in de index, verloor 2,5 procent.

De producent van digitale kaarten Tele Atlas stak met kop en schouders boven de rest uit met een 10,4 procent hogere aandelenkoers. Woensdag ging het aandeel nog scherp omlaag door twijfels bij beleggers of de overname van het bedrijf door branchegenoot TomTom wel doorgaat.

Het bod ligt momenteel ter beoordeling bij de Europese Commissie. "Het aandeel wordt de laatste dagen warm aanbevolen door verschillende zakenbanken. Zij zeggen dat de overname al in kannen en kruiken is", aldus Geels van Eureffect.

Biotechnologie

Bij de kleinere fondsen zag biotechnologiebedrijf Pharming bijna een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan. Het bedrijf liet weten opnieuw een negatief oordeel te hebben gekregen over zijn belangrijke medicijn Rhucin van de Europese gezondheidsautoriteiten.

Beleggers zaten al tijden te wachten op de uitkomst van het onderzoek. "Pharming liet ook weten dat de kaspositie van het bedrijf in orde is, maar we weten allemaal dat Rhucin een toonaangevend product had moeten worden", aldus Geels.

Exact

Exact maakte een smak van 15,4 procent. De softwareproducent heeft gesprekken met investeerders over een mogelijke overname gestaakt, met als reden de onzekere financiële markt.

Bij de middelgrote fondsen maakte bouwbedrijf BAM een opvallende sprong van 4,4 procent. Voorbeurs maakte het bedrijf meevallende jaarcijfers bekend. "Solide resultaten en geruststellende vooruitzichten", concludeerde effectenhuis Rabo Securities.

Op de valutamarkt verloor de euro in waarde ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde donderdag 1,5416 dollar tegen 1,5630 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag. De prijs voor een vat ruwe olie daalde tot vlak boven de 100 dollar per vat. Dat had te maken met een afgenomen vraag naar olie in de Verenigde Staten.