NEW YORK - De aandelenmarkten in New York eindigden na een aanvankelijk licht hogere opening toch in de min. Lagere grondstofprijzen raakten onder meer de oliesector. Ook namen beleggers woensdag hun winsten na een aandelenrally van dinsdag.

De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verlaagde dinsdag het belangrijkste rentetarief met 75 basispunten tot 2,25 procent. Hiermee wil de Fed een economische recessie in de Verenigde Staten voorkomen.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde met een verlies van 293 punten, ofwel 2,4 procent, op 12.099,66 punten.

De breed samengestelde S&P 500 verloor 32,32 punten (2,4 procent) tot 1298,42 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 58,30 punten, ofwel 2,6 procent, tot 2209,96 punten.

Olieprijs

De olieprijs liet een daling zien van 4,5 procent tot 103,25 dollar per vat ruwe olie. De oliehandel heeft een grillige week achter de rug.

De olieconcerns Exxon Mobil, Chevron en ConocoPhillips moesten woensdag 4,6 tot 6 procent inleveren. Andere grondstofprijzen daalden ook.

Citigroup

Verschillende financiële fondsen leverden hun aanvankelijke winsten weer in. Citigroup, JPMorgan Chase en Bank of America daalden tussen de 0,6 en 1,5 procent.

Het in de problemen geraakte Bear Stearns was een van de sterkste dalers onder de financiële fondsen met een min van 11 procent.

Morgan Stanley

Meevallende kwartaalcijfers van zakenbank Morgan Stanley hielpen de beurzen aanvankelijk. Morgan Stanley, de op een na grootste zakenbank in de Verenigde Staten, maakte bekend dat de winst in het eerste kwartaal met een derde is gedaald tot 1,55 miljard dollar ofwel 1,45 dollar per aandeel.

Dit is beter dan waar analisten op hadden gerekend. Het aandeel ging 1,4 procent omhoog.

Hypotheekverstrekkers

Fanny Mae en Freddie Mac stonden respectievelijk 8,8 en 14,9 procent in de plus. De twee hypotheekverstrekkers mogen van de Amerikaanse regering meer hypotheken kopen en doorverkopen. Fannie Mae en Freddie Mac kopen leningen die ze vervolgens bundelen en doorverkopen.

Visa

De aandelen van Visa gingen bijna 30 procent omhoog tot 56,50 dollar. De creditcardmaatschappij debuteerde woensdag op de beurs.

Het bedrijf beleefde de grootste Amerikaanse beursgang ooit. Visa haalde bijna 18 miljard euro op met een introductieprijs van 44 dollar per aandeel.

Apple

Apple liet weten consumenten vrije toegang te geven tot de muziek die het concern via iTunes aanbiedt. Ze moeten dan wel meer betalen voor hun iPods en iPhones. Desondanks daalde het fonds 2,4 procent.

Op de valutamarkt leverde de euro weer in ten opzichte van de dollar. De Europese munt was 1,5610 dollar waard tegen 1,5650 dollar bij het slot van de Europese beurzen.