AMSTERDAM - Winstwaarschuwingen van een aantal belangrijke concerns, waaronder het telecomconcern Deutsche Telekom, zetten woensdag een rem op de kooplust van beleggers.

De feestvreugde over de Amerikaanse renteverlaging bleek van korte duur. Verliezen op Wall Street legden ook druk op de Europese beurzen. De beursgraadmeters schommelden de gehele dag tussen winst en verlies.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam eindigde uiteindelijk met een verlies van 0,54 punt, ofwel 0,1 procent, op 426,94 punten. De MidKap-index ging 2,97 punten, ofwel 0,5 procent, omlaag tot 589 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gaven tussen de 0,5 en 1,1 procent prijs.

Kredietcrisis

Beleggers begonnen met goede moed aan de handel, maar al snel kregen de zorgen over de kredietcrisis weer de overhand. "Het blijft allemaal ontzettend kwetsbaar. De ondertoon op de beurzen blijft negatief", zei Fred Huibers van Het Haags Effektenkantoor.

Deutsche Telekom, het grootste telefonieconcern van Europa, maakte een smak op de beurs in Frankfurt van 6,9 procent, nadat het waarschuwde voor tegenvallende resultaten bij zijn divisie vaste telefonie. "Dat zette de gehele telecomsector onder druk", aldus Huibers. KPN werd in Amsterdam 4,3 procent lager gezet, terwijl France Télécom in Parijs 2,6 procent verloor.

Sony Ericsson

Daar kwam ook nog een winstwaarschuwing van mobieltjesfabrikant Sony Ericsson overheen. Het bedrijf verwacht een fors lagere winst in het eerste kwartaal door een zwakkere Europese markt. Dat zette de gehele Europese technologiesector onder druk. Het aandeel Ericsson zelf kelderde op de beurs in Stockholm 7,8 procent.

De Europese banken en verzekeraars lieten een sterk verdeeld beeld zien. Dat had onder meer te maken met BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, die liet weten geen overnamebod uit te zullen brengen op zijn kleinere rivaal Société Générale. SocGen wordt al maanden als een overnamedoelwit gezien na het verlies van 4,9 miljard euro door ongeoorloofde handelstransacties.

BNP Paribas

Aandelen SocGen doken in Parijs 7,1 procent omlaag. BNP Paribas daarentegen werd beloond met een 4,7 procent hogere aandelenkoers. Op de Londense beurs kregen de hypotheekverstrekkers HBOS en Royal Bank of Scotland koersverliezen voor de kiezen van respectievelijk 7,1 en 2,9 procent. "Er gaan geruchten dat HBOS in financiële problemen is terechtgekomen", aldus vermogensbeheer Huibers.

Bij de grote fondsen in Amsterdam maakte de handelaar in kantoorartikelen Corporate Express een koerssprong van 4,5 procent. Woensdag herhaalde de Amerikaanse branchegenoot Staples dat het Corporate Express wil overnemen. De laatste weken daalde de koers van Corporate Express door speculaties dat Staples zijn bod gaat intrekken.

Tele Atlas

Tele Atlas, waar een overnamebod op ligt van branchegenoot TomTom, liet een opmerkelijk koersverloop zien. Het aandeel noteerde aan het einde van de middag 3,3 procent lager, na eerder op de dag ruim 7 procent lager te hebben gestaan. Een duidelijke reden was niet voorhanden. Volgens marktkenners bestaan er twijfels bij beleggers of de overname wel doorgaat. Het overnamebod ligt momenteel ter beoordeling bij de Europese Commissie.

Op de valutamarkt stond de euro 1,5650 dollar tegen 1,5630 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Zie ook: NUzakelijk Dossier Beurscrisis