WASHINGTON - De rente in de Verenigde Staten wordt met 75 basispunten verlaagd tot 2,25 procent. Dat maakte het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, dinsdag bekend. De renteverlaging was verwacht door de meeste analisten.

Met de nieuwe renteverlaging wil de Fed een economische recessie in de VS voorkomen en de financiële markten kalmeren. De Amerikaanse economie staat onder druk door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis.

Sinds september vorig jaar heeft de Fed in een aantal stappen het belangrijkste rentetarief met 3 procentpunt verlaagd.

Druk

"De financiële markten blijven onder aanzienlijke druk staan, de kredietvoorwaarden verkrappen en de huizenmarkt verslechtert. Dit zal de economische groei de komende kwartalen waarschijnlijk onder druk zetten", aldus de Fed in een toelichting op het rentebesluit. Volgens de Fed blijft het risico van een groeivertraging bestaan, ondanks de renteverlaging.

In september vorig jaar ging de Amerikaanse rente voor het eerst in vier jaar omlaag. De Fed haalde een half procentpunt van het tarief af, dat daarmee uitkwam op 4,75 procent.

Signaal

De ingreep was het eerste signaal dat de Fed zich zorgen maakte over de Amerikaanse economie, die mogelijk geraakt zou worden door de problemen op de hypotheekmarkt. Door geld lenen goedkoper te maken hoopte de Fed de kredietmarkten draaiende te houden en de economische groei te stimuleren.

Eerder deze maand kondigde de Fed aan in samenwerking met andere centrale banken meer geld in het wereldwijde financiële systeem te willen pompen. Het ging om een bedrag van 200 miljard dollar. Met de maatregel wilde de Fed de liquiditeit op de geldmarkten vergroten.