NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen haalden dinsdag opgelucht adem na beter dan verwachte resultaten van de zakenbanken Lehman Brothers en Goldman Sachs.

Een renteverlaging van de Federal Reserve droeg ook bij aan de positieve stemming op de Amerikaanse beurzen. Vooral financiële waarden, die een dag eerder nog een pak slaag kregen, waren weer in de gratie.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde 3,5 procent, ofwel 420,41 punten, hoger op 12.392,66 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index ging 4,2 procent (54,13 punten) vooruit tot 1330,73 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zat 4,2 procent, ofwel 91,25 punten, in de lift en noteerde 2268,26 punten.

Fed

De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verlaagde de rente met 75 basispunten tot 2,25 procent. Dit is minder dan de 100 basispunten waar een groot deel van de markt op hadden gerekend. De meeste analisten hadden deze verlaging wel voorzien.

Met de verlaging wil de Fed een economische recessie in de VS voorkomen en de financiële markten kalmeren. De Amerikaanse economie staat onder druk door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis.

Analisten maken zich wel zorgen. "De regering houdt al snel geen ruimte meer over", aldus een Amerikaanse analist. Volgens hem zal de verlaging voor enkele weken of maanden een positief effect hebben op de beurzen. "Daarna krijgen we weer een schok", zo meent de analist.

Lehman Brothers

Lehman Brothers noteerde een winst van 46,4 procent, na een verlies van bijna 20 procent een dag eerder. Goldman Sachs steeg 23,9 procent. Maandag verloor het fonds ongeveer 4 procent.

De banken JPMorgan Chase en Bank of America, en creditcardmaatschappij American Express wonnen tussen de 4,8 en 8,3 procent. Citigroup was in de Dow de sterkste stijger met een plus van 11,2 procent.

Bear Stearns, die maandag nog ruim 80 procent moest inleveren, ging dinsdag 22,9 procent omhoog, een opvallende koerswinst. De koers van het aandeel ligt namelijk ruim boven het bod dat JPMorgen Chase zondag op tafel legde. Terwijl de prijs van het aandeel dinsdag rond de 6 dollar uitkwam, biedt JPMorgan slechts 2 dollar per aandeel.

Hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac stegen respectievelijk 26,2 en 27,1 procent. Beleggers verwachten dat de Amerikaanse regering de restricties op het verstrekken van leningen door de twee semi-overheidsbedrijven verder zal verminderen. Vorige maand liet de regering de teugels al enigszins vieren bij de twee.

Yahoo!

Ook Yahoo! noteerde een forse stijging van 7 procent. Het internetbedrijf bevestigde dinsdag zijn prognose voor het eerste kwartaal en de rest van het jaar.

De euro noteerde bij het slot van de Amerikaanse beurzen 1,5631 dollar. De Europese munt was bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag 1,5797 dollar waard.