AMSTERDAM - De belangrijkste Europese aandelenmarkten lieten dinsdag herstel zien, vooral dankzij meevallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers.

Beleggers leken iets gerustgesteld over de gevolgen van de kredietcrisis en hopen dat de problemen rond branchegenoot Bear Stearns op zichzelf staan.

Verder speculeerde de markt erop dat de Federal Reserve (Fed) de rente dinsdagavond drastisch gaat verlagen. Ook de dikke plussen op Wall Street waren goed voor het sentiment in Europa.

AEX

De AEX-index van meest verhandelde fondsen op de beurs in Amsterdam sloot met een plus van 11,56 punten, ofwel 2,8 procent, op 427,48 punten. De MidKap-index voor het middensegment won 10,26 punten (1,8 procent) en kwam op 591,97 punten terecht. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen dikten rond de 3,5 procent aan.

Zowel Goldman Sachs als Lehman Brothers rapporteerde een flinke winstdaling, maar toch waren deze minder groot dan verwacht. De markt was vooral bezorgd over de cijfers van Lehman Brothers. Beleggers waren bang dat de zakenbank hetzelfde lot zou treffen als branchegenoot Bear Stearns. Die ging bijna ten onder aan de crisis op de financiële markten en zag vrijwel zijn gehele beurswaarde verdampen.

Rente

"Ongeveer 94 procent van de analisten verwacht dat de Amerikaanse rente wordt verlaagd naar 2 procent van het huidige niveau van 3 procent", liet vermogensbeheerder Rodney Orzeszek van Westland/Utrecht weten. Hij is echter bang dat zo'n forse renteverlaging slechts kortstondig een positief effect heeft.

De financiële sector was gewild op alle toonaangevende beurzen in Europa en herstelde zich zo enigszins van de forse koersverliezen van maandag. Aegon, ING en Fortis, zwaargewichten in de AEX-index, wonnen tussen de 4,1 en 5,2 procent.

Crédit Agricole

Op de beurs in Parijs was Crédit Agricole met een winst van 10,4 procent aanvoerder van de lijst winnaars. Ook de grootste bank van Frankrijk BNP Paribas deed het goed met een plus van 7,8 procent. HSBC was in Londen met een plus van 7,2 procent een van de sterkste stijgers. Deutsche Bank stond in Frankfurt op een winst van 6,3 procent.

De MidKapper Advanced Metallurgic Group (AMG) kreeg op het Damrak het lid op de neus wegens het achterwege blijven van een concrete prognose voor 2008 bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers. Bovendien waren beleggers teleurgesteld dat er geen dividend wordt uitgekeerd.

AMG

AMG, dat hoogwaardige componenten maakt voor onder meer de luchtvaartindustrie en de productie van zonnepanelen, maakte een smak van 13 procent en was zo de grootste daler op het Damrak. In aanloop naar het rentebesluit van de Fed moesten de Europese staatsobligaties terrein prijsgeven. Het vertrouwen in aandelen is bij beleggers gestegen. De toonaangevende Duitse Bund-future voor juni daalde 0,5 procent tot 117,64 punten.

Op de valutamarkt was de euro dinsdag bij het slot 1,5795 dollar waard. Een dag eerder kostte de Europese munt bij het slot 1,5740 dollar.

NUzakelijk: Dossier Beurscrisis