AMSTERDAM - Het activistische hedgefonds Fursa heeft zijn belang in de Nederlandse chiponderneming ASM International (ASMI) teruggebracht tot 9,85 procent. Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), van vorige week.

Bij de vorige melding, van 2 januari, had Fursa nog een belang van 10,3 procent. De precieze beweegredenen van Fursa voor de verkleining van het belang zijn onduidelijk. Een woordvoerder van de investeerder sprak in Het Financieele Dagblad van dinsdag van een reguliere heroriëntatie van de portefeuille.

Fursa dringt al enige tijd aan op veranderingen bij ASMI. Zo is het de investeerder een doorn in het oog dat het onderdeel dat machines maakt voor chipproductie veel minder rendeert dan de activiteiten in de assemblage en verpakking van chips. Daarnaast is Fursa het niet eens met de aanstelling van Chuck del Prado als topman. Het gaat hier om de zoon van ASMI-oprichter Arthur del Prado.

Aandeelhouders zijn verplicht hun belang bij de AFM te melden als dit bepaalde drempels overschrijdt of als het belang onder die drempels duikt.