ROME - De Italiaanse regering is akkoord gegaan met het overnamebod dat luchtvaartmaatschappij Air France-KLM op tafel heeft gelegd voor het noodlijdende Alitalia.

Hiermee wordt een faillissement van de Italiaanse vliegmaatschappij voorkomen, zo liet het Italiaanse kabinet maandag weten. De Italiaanse regering heeft een belang van 49,9 procent in Alitalia.

De Frans-Nederlandse maatschappij legt een indicatief bod neer van een aandeel Air France voor 160 aandelen Alitalia. Daarmee waardeert het bedrijf de Italiaanse luchtvaartmaatschappij op 0,10 euro per aandeel, ofwel in totaal ongeveer 138 miljoen euro, gelijk aan twee dagen omzet van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Air France-KLM betaalt bovendien nog 608 miljoen euro voor de obligaties van Alitalia.

Steun

Met de toestemming van de huidige regering is de afronding van de overname echter nog lang niet in kannen en kruiken voor Air France-KLM. De vliegtuigmaatschappij wil namelijk ook de steun van de nieuwe regering, die in april gekozen wordt.

Ook de Italiaanse vakbonden moeten hun goedkeuring nog geven. Sommige bonden zijn fel tegen, anderen zijn positiever gestemd. Na de overname zullen zeker banen verloren gaan. Gevreesd wordt dat er meer dan 1700 banen verdwijnen. Voor 31 maart wil de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij duidelijkheid van de vakbonden.

Verder moeten de Europese Commissie en financiële toezichthouders de overname nog goedkeuren. Hun oordeel wordt voor juli van dit jaar verwacht.