TOKIO - De effectenbeurs in Tokio heeft dinsdag herstel laten zien na de koersklappen van maandag. De toonaangevende Nikkei-index sloot met een winst van 176,65 punten, ofwel 1,5 procent, op 11.964,16 punten.

Ook op andere beurzen in Azië was de stemming dinsdag optimistischer dan de dag ervoor. Alleen de Australische All Ordinaries bleef in de rode cijfers.

De Nikkei-index verloor maandag nog 3,7 procent door angst voor de kredietcrisis. In de nacht van zondag op maandag bleek de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns, die vorige week in grote financiële problemen was gekomen, voor een schijntje te zijn verkocht aan het bankconcern JPMorgan Chase. Beleggers vroegen zich daardoor af of andere banken hun waarde wel konden behouden.

Koopjesjagers

Dinsdag waren koopjesjagers alweer actief op de Japanse beurs. Zij werden gesteund door een relatief kalme handel op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex zelfs met winst sloot. Vooral de financiële fondsen profiteerden in Tokio van de rust. UFJ Financial Group kreeg er 2,5 procent bij en Mizuho Financal Group won 1,1 procent.

Ook exporteurs herstelden zich dinsdag van de klappen die zij maandag als gevolg van de hoge stand van de yen ten opzichte van de zwakke dollar hadden opgelopen. Camerafabrikant Canon kreeg er 2,4 procent bij en Toyota kon 1,2 procent winst bijschrijven.

In Hongkong wist de Hang Seng-index aan het einde van de dag de verliezen die 's ochtends nog op de borden stonden weg te werken. De index sloot met een winst van 1,4 procent op 21.384,61 punten. De belangrijkste beursindex in Zuid-Korea, de Kospi, steeg 0,9 procent. Alleen de Australische All Ordinaries bleef kwakkelen met een verlies van 0,2 procent op 5163,8 punten.

NUzakelijk: Dossier Beurscrisis