AMSTERDAM - Beleggingsadviessite Xea.nl heeft een groep aandeelhouders van Econosto achter zich verzameld die zich tegen het bod van investeringsmaatschappij Gilde schaart.

De site heeft naar eigen zeggen meer dan 5 procent van het aandelenkapitaal achter zich geschaard. "Er stromen nog constant nieuwe aanmeldingen binnen", aldus redacteur Wim Velzeboer van de site.

Maandag ging een vertegenwoordiger van Xea.nl samen met een aantal aandeelhouders met Econosto in gesprek over het bod, maar ze hebben nog geen overeenstemming bereikt. De aandeelhouders vinden het bod veel te laag.

Norit

"Gilde kocht eerder koolstofproducent Norit voor een schijntje, om het een paar weken later met een flinke winst door te verkopen. Het bedrijf denkt alleen aan de korte termijn", zegt Velzeboer

Vrijdag bracht Gilde een formeel bod van 7,25 euro per aandeel uit op handelsonderneming Econosto. De investeerder zegt het bod gestand te willen doen bij aanmelding van tenminste 95 procent van de aandelen. Het bestuur van Econosto staat, net als de raad van commissarissen, achter het bod.

Econosto

Econosto zegt desgevraagd niet gemerkt te hebben dat zich een grote groep aandeelhouders tegen het bod heeft verzameld. Het bedrijf bevestigt in gesprek te zijn met aandeelhouders, "maar dat is constant het geval", zegt bestuursvoorzitter Frank van Os van Econosto.

Gilde kan desgewenst nog onder het minimale aanmeldingspercentage van 95 procent uitkomen, want het bedrijf kan afstand doen van de voorwaarden waaronder het een bod heeft gedaan. Als Gilde dat doet, is een minimaal aanmeldingspercentage van 67 procent van de aandelen vereist. Gilde heeft tot nu toe ongeveer 51 procent van het aandelenkapitaal toegezegd gekregen.

Econosto houdt op 9 april een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarop het bod van Gilde wordt toegelicht.