AMSTERDAM - Zakenbank UBS schrapt mogelijk achtduizend banen. Dit is een van de bezuinigingsmaatregelen die bestuursvoorzitter Marcel Rohner het personeel eind vorige week meedeelde in Berlijn, zo schrijft de Zwitserse krant Die Sonntagszeitung zondag.

De managers van de bank hebben tot eind april de tijd zich te beraden op maatregelen die de efficientie van de geplaagde zakenbank moet verbeteren. Uit de plannen zou blijken dat over alle divisies 5% a 10% van de banen zal verdwijnen, waardoor achtduizend mensen hun werk verliezen. Daarnaast wordt onderzocht of de investeringstak van UBS zal worden afgestoten.

In Berlijn gaf UBS ook meer duidelijkheid over de mate waarin het is geraakt door de Amerikaanse subprime-crisis. Volgens de Zwitserse krant bedraagt de risicopositie van de bank zo'n USD 130 miljard. Het management van de Zwitserse bank rekent als gevolg van de kredietcrisis nog op 2 tot 3 magere jaren.

Kapitaal

Hierdoor is het volgens Die Sonntagszeitung duidelijk dat UBS meer kapitaal nodig heeft, gezien de grote risico's die de bank momenteel loopt door de kredietcrisis. De raad van bestuur zal eind april meer duidelijkheid verschaffen over de manier waarop de bank aan nieuw kapitaal denkt te komen.

Volgens de Sonntagszeitung is het uitgesloten dat UBS voor hulp zal aankloppen bij de Zwitserse centrale bank. Vrijdag werd bekend dat branchegenoot Bear Stearns een noodfinanciering krijgt van JP Morgan Chase, die daartoe een regeling heeft getroffen met de Federal Reserve. Afgelopen nacht nam JP Morgan Chase het noodlijdende Bear Stearns over voor USD 2 per aandeel.

UBS zal dit lot niet zijn beschoren, aangezien de eigen kapitaalpositie van de bank daarvoor te sterk is, zo schrijft de krant.