TOKIO - De aandelenbeurzen in Azië hebben maandag stevige verliezen moeten incasseren door zorgen over de problemen bij de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns en de lage dollarstand. De Japanse Nikkei-index sloot op het laagste niveau in ruim twee jaar.

De Nikkei-index leverde maar liefst 3,7 procent in en eindigde op 11.787,51 punten. Dit betekende een verlies van 454,09 punten. De Kospi-index in Seoul verloor 1,6 procent en sloot op 1574,44 punten en de Australische All Ordinaries leverde 2,2 procent in om te eindigen op 5173,2 punten.

Met de Hang Seng-index in Hongkong was het al niet veel beter gesteld met een verlies van een forse 5,2 procent. De koersen holden naar beneden onder meer als gevolg van verliezen op de beurs van Shanghai.

Japan

In Japan kregen vooral de financiële fondsen het zwaar te verduren. Shinsei Bank verloor 11,3 procent en Mitsubishi UFJ leverde 4,8 procent in.

Onder beleggers heerst angst dat de kredietcrisis na Bear Stearns nog andere grote slachtoffers zal eisen. Bear Stearns ontving vorige week een noodkrediet nadat bekend was geworden dat de bank te kampen had met ernstige liquiditeitsproblemen. Zondag deed branchegenoot JP Morgan Chase een uiterst laag overnamebod op de bank, waarmee het bestuur van Bear Stearns akkoord is gegaan.

Yen

Ook exporterende bedrijven kregen klappen, nadat de yen naar de hoogste stand ten opzichte van de dollar was gestegen in dertien jaar. Toyota verloor 5,1 procent en Honda leverde 4,1 procent in. Canon en Sony gingen respectievelijk 4,3 en 5,7 procent achteruit.

Hitachi verloor 8,5 procent nadat het elektronicabedrijf voor de tweede keer op een rij een jaarverlies bekend had gemaakt. Het concern zei als gevolg van de zwakke dollar dit jaar nog meer problemen te verwachten.