STUTTGART - Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), de grootste regionale overheidsbank van Duitsland, heeft vorig jaar 1,1 miljard euro afgeschreven door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Daardoor zakte de nettowinst in 2007 met 67 procent tot 311 miljoen euro. Dat maakte LBBW vrijdag bekend.

LBBW verwacht dat de marktomstandigheden nog tot de helft van dit jaar uitermate uitdagend blijven, aldus topman Siegfried Jaschinski. LBBW is niet de enige overheidsbank in Duitsland die het slachtoffer is geworden van de krediet- en hypotheekcrisis. WestLB in de deelstaat Noordrijn-Westfalen moest 2 miljard euro afschrijven en de industriebank IKB verloor honderden miljoenen euro's op risicovolle hypotheekbeleggingen in de VS.

LBBW kocht in augustus vorig jaar nog de Oost-Duitse branchegenoot SachsenLB. Ook was sprake van een mogelijke fusie van LBBW met BayernLB. Door de combinatie zou een van de grootste banken van Europa ontstaan met bezittingen van ongeveer 900 miljard euro. De regionale banken in de Duitsland zijn in handen van de deelstaten en de lokale spaarbanken.