AMSTERDAM - De Europese beurzen waren vrijdag aanvankelijk positief, maar moesten in de middag inleveren na het nieuws dat Bear Stearns voorzien moet worden van een noodkrediet. De Amerikaanse zakenbank krijgt deze van branchegenoot JP Morgan en van de centrale bank van de staat New York.

Bear Stearns meldde dat zijn liquiditeitspositie in de afgelopen 24 uur "ernstig is verslechterd". Na het bekend worden van dit nieuws stak de bezorgdheid over de kredietcrisis weer in alle hevigheid de kop op. Wall Street dook daarop ook flink naar beneden.

De AEX-index van hoofdfondsen op de effectenbeurs in Amsterdam sloot 0,5 procent, ofwel 2,25 punten, lager op 432,30 punten. De MidKap voor het middensegment daalde 0,3 procent (1,96 punten) tot 602,82 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 0,8 tot 1,1 procent.

Financiële waarden

De financiële waarden kregen na het bericht van Bear Stearns zware klappen op de Europese beurzen. In Amsterdam wist de sector de schade nog wel te beperken. Fortis, ING en Aegon verloren 0,4 tot 1,1 procent. In Londen en Frankrijk zette het nieuws de banken Barclays en Société Générale respectievelijk 3,9 en 1,8 procent lager.

De aandelen van mijnbouwbedrijven waren juist in trek. De aandelen Kazakhmys, Rio Tinto en BHP Billiton, genoteerd in Londen, stegen met 2,2 tot 3,7 procent. Daarmee reageerden beleggers op een flink gestegen goudprijs. Deze liep vrijdag weer op richting de 1000 dollar per ounce (31,1 gram).

De stijgende waarde van grondstoffen legde ook staalbedrijf ArcelorMittal, dat eigen ijzerertsmijnen heeft, geen windeieren op de beurs. De zwaargewicht binnen de AEX ging met 1,8 procent omhoog en was daarmee de grootste stijger binnen de hoofdgraadmeter.

Oliefondsen

In Europa gingen de oliefondsen omlaag. Na de opmars van de olieprijs in de afgelopen dagen daalde deze vrijdag weer licht. BP verloor in Londen 0,8 procent, in Parijs leverde Total 0,8 procent in. Shell verloor in Amsterdam 0,6 procent. Het Brits-Nederlandse olieconcern praat beleggers komende maandag bij over de strategie voor de komende jaren.

Op de beurs in Amsterdam kregen beleggers weer een lading jaarcijfers van lokale fondsen te verwerken. ICT Automatisering werd met 1,3 procent teruggezet. Beleggers waren niet tevreden over de behaalde winst door het bedrijf.

Ook de jaarresultaten van bouwbedrijf Ballast Nedam vielen bij beleggers niet in de smaak. Vooral de vooruitzichten waren niet indrukwekkend, vond de markt. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Bang & Olufsen

In Denemarken verloor de producent van televisies en luxe stereo-installaties Bang & Olufsen liefst 12,7 procent. Beleggers werden opgeschrikt door een winstalarm wegens slechte marktomstandigheden. Binnen de AEX-index daalde branchegenoot Philips met 1,4 procent.

De euro stond wederom op recordhoogte ten opzichte van de dollar. Op de valutamarkt was de Europese munt 1,5620 dollar waard tegen 1,5575 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.