TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is vrijdag opnieuw lager gesloten. Net als donderdag had vooral de dollar die minder dan 100 yen waard is geworden een negatieve invloed op de handel. Vooral exporteurs moesten het ontgelden.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een verlies van 191,84 punten ofwel 1,5 procent naar 12.241,60 punten, de laagste stand sinds augustus 2005. Daarmee is de Nikkei deze week 4,3 procent verloren.

Toyota

De sterkste dalers waren exporteurs. De yen heeft het hoogste niveau in bijna twaalf jaar bereikt tegenover de dollar. Een dure yen maakt Japanse producten in het buitenland duurder en dat drukt de verkoop. Toyota Motor verloor 3 procent en Sony zakte 2,3 procent. Ook financiële fondsen stonden weer onder druk in Tokio door aanhoudende zorgen over de subprime-crisis.

Elders in Azië was een wisselend beeld te zien. De beurs in Sydney steeg 1,4 procent, terwijl de aandelenmarkt in Seoul 1 procent daalde. De Hang Seng in Hongkong stond 0,1 procent hoger in de middaghandel.