AMSTERDAM - Detailhandelsonderneming Macintosh heeft vooral in de tweede helft van vorig jaar last gehad van een teruglopend consumentenvertrouwen en koopbereidheid.

De eigenaar van ketens als Scapino, Kwantum en Halford geeft gezien de huidige marktomstandigheden geen winstverwachting voor 2008 af.

De nettowinst uit voortgezette activiteiten over 2007 kwam uit 47,5 miljoen euro, meldde Macintosh donderdag. In 2006 was dit 42,2 miljoen euro. Macintosh behaalde een bedrijfsresultaat over 2007 van 66,9 miljoen euro, 3,3 procent hoger dan een jaar eerder toen het bedrijfsresultaat 64,7 miljoen euro bedroeg.

Eerder maakte het bedrijf al bekend een omzet van 920 miljoen euro te hebben behaald in 2007.

Integratie

De integratie van de vorig jaar overgenomen Belgische schoenenketen Brantano met de andere schoenenketens van Macintosh staat hoog op de agenda van komend jaar. De omzet zal door de overname in 2008 naar verwachting met 300 miljoen euro stijgen en een positief effect hebben op het bedrijfsresultaat.

De financieringskosten voor de integratie en overname zullen een neutraal effect hebben op de winst, zo verwacht het bedrijf. In de eerste helft van het jaar verwacht Macintosh echter wel dat Brantano een negatief effect heeft op de nettowinst.

Samenwerking

De samenwerkingsmogelijkheid in de schoenensector zal groot zijn, verwacht Macintosh. Met name op het gebied van inkoop denkt Macintosh een slag te kunnen slaan. Concrete afspraken moeten hierover in "het transitieverhaal 2008" worden gemaakt.

Macintosh zag het aantal winkels in 2007 met 31 toenemen. In het huidige jaar verwacht het bedrijf dertig winkels te openen. Daarvoor zal Macintosh ongeveer 35 miljoen euro investeren.

Aandeelhouders kunnen een dividend van 1,00 euro per aandeel tegemoet zien.