TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is donderdag naar het laagste niveau gezakt in tweeënhalf jaar, na een winstwaarschuwing van de Japanse Shinsei Bank.

Dat leidde tot hernieuwde zorgen over verliezen door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Exporteurs hadden last van de zwakke dollar die op de laagste stand in twaalf jaar staat tegenover de yen.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen verloor 427,69 punten ofwel 3,3 procent tot 12.433,44 punten. Dat is de laagste stand sinds augustus 2005.

Shinsei Bank verloor 5,2 procent. Het concern verlaagde zijn winstverwachting voor het gehele jaar, dat deze maand eindigt, tot 20 miljard yen (130 miljoen euro) tegen een eerdere prognose van 67 miljard yen. Shinsei heeft te kampen met meer subprime-verliezen. Andere banken gingen mee omlaag. Mizuho Financial verloor 6,8 procent, net als Mitsubishi UFJ.

Ook op de beurzen elders in het Verre Oosten werden verliezen geleden. De All Ordinaries in Sydney daalde 2,2 procent en de Kospi in Seoul zakte 2,6 procent. De Hang Seng in Hongkong eindigde 4,8 procent lager.