NEW YORK - De aandelenmarkten in New York zakten woensdag tegen het slot in het rood, nadat ze het grootste deel van de dag in de plus hadden gestaan. Het euforie over de beslissing van de Federal Reserve dinsdag om 200 miljard dollar extra in de geldmarkt te pompen, bleek aan het eind van de dag bekoeld te zijn.

De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 0,4 procent (46,57 punten) op 12.110,24 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,9 procent (11,88 punten) naar 1308,77 punten. De Nasdaq stond 0,5 procent (11,89 punten) lager op 2243,87 punten.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken kondigde de kapitaalinjectie dinsdag aan in samenspraak met andere centrale banken. Daarop stegen de beurzen in New York dinsdag tussen de 3,5 en 4 procent. Voor de Dow en de Nasdaq waren dit de grootste stijgingen in een dag sinds maart 2003. Ook in Europa en Azië gingen de markten omhoog door het nieuws.

Citigroup

In eerste instantie stonden grote banken woensdag ook flink hoger. Later zakten deze fondsen echter weer weg. Citigroup verloor uiteindelijk 1,3 procent, Bank of America 1,8 procent. Veel beleggers vragen zich af of de maatregel van de Fed voldoende zal zijn om de kredietcrisis te beteugelen. "De actie helpt banken misschien een beetje, maar zal een hedgefonds met veel schulden niet boven water helpen", aldus een Amerikaanse analist.

Een Amerikaanse handelaar is bang dat de maatregel zelfs contraproductief kan werken. "Ik ben van mening dat meer liquiditeit uiteindelijk weinig zal veranderen aan de problemen. Het zal uiteindelijk alleen de waardevermindering van de dollar versnellen en inflatie stuwen."

Industriële concerns stonden flink hoger na goed nieuws van Caterpillar, een bedrijf dat wordt gezien als een barometer voor de economie. 's Werelds grootste fabrikant van graafmachines en bulldozers steeg 3,6 procent. Het concern heeft zijn omzetverwachting voor 2010 verhoogd naar 60 miljard dollar van circa 50 miljard dollar.

Medisch

Medische bedrijven behoorden woensdag tot de grootste verliezers. Humana, een van de grootste zorgverzekeraars in de Verenigde Staten, verlaagde zijn winstverwachting voor het eerste kwartaal woensdag met bijna de helft vanwege hoge medische kosten. Het aandeel ging met 13,7 procent onderuit. Dinsdag moest ook branchegenoot Wellpoint al een winstwaarschuwing geven, waarna het aandeel met 28 procent zakte.

De olieprijs steeg woensdagmiddag tot een nieuwe record van 110,20 dollar per vat. Eerder op de dag daalde de olieprijs nog na een wekelijks rapport van de regering over de olievoorraden. Hieruit bleek een onverwachtse stijging in de toevoer van ruwe olie. Later zorgde de zwakke dollar voor een opleving in de olieprijs.

GE

Industrieel conglomeraat General Electric stond 1,7 procent hoger, nadat de bestuursvoorzitter van het bedrijf woensdag in een brief aan investeerders schreef dat het bedrijf er goed voor staat. Het concern profiteerde bovendien, net als andere exporteurs, van de historisch lage stand van de dollar.

De euro noteerde een record van 1,5559 dollar tegen 1,5485 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.