AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen hebben zich woensdag verder hersteld van de stevige verliezen in de afgelopen periode. Opluchting overheerste over het voornemen van de Amerikaanse Federal Reserve om de financiële markten een flinke geldinjectie te geven.

In Amsterdam won de toonaangevende AEX-index 1,4 procent tot 439,81 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen steeg 1,3 procent naar 611,92 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 1,1 en 1,5 procent hoger de handel uit.

Vooral financiële aandelen herstelden flink. In Amsterdam voerde de bankverzekeraar ING de hoofdfondsen aan met een winst van 4,1 procent. Fortis en Aegon werden respectievelijk 2,7 en 1,6 procent meer waard. In de MidKap behoorde SNS Reaal tot de grote winnaars met een plus van bijna 3 procent.

Fed

Niet alle handelaren zijn zeker dat het herstel dit keer van lange duur zal zijn. ,,De maatregel van de Fed is een pleister op een gapende wonde. het is onvoldoende om alle ellende uit de markt te krijgen'', aldus Rik Zwaneveld van AFS Brokers. ,,De zorgen zijn even uit de markt, maar het probleem op de lange termijn is niet opgelost'', zei een Duitse handelaar.

Ook op de buitenlandse beurzen waren financiële fondsen in trek. In Parijs voerde Dexia de CAC-40 aan met een koerswinst van 6,9 procent. Société Générale won daar 6,2 procent, ook al omdat opnieuw geruchten de ronde deden dat BNP Paribas een bod op de in nood geraakte bank zou voorbereiden.

Barclays

In Londen was Barclays terug te vinden in de top van FTSE met een plus van 5,4 procent. De sterkste stijger was verzekeraar Standard Life, die 12,9 procent duurder werd na de bekendmaking van een veel hoger dan verwachte winst. Commerzbank voerde met een koerswinst van 6 procent de DAX in Frankfurt aan.

In de AEX vielen verder de uitzenders op. Randstad werd 3 procent meer waard en Vedior 1,7 procent. Volgens handelaren kwam dat door een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat schreef dat veel zakelijke dienstverleners zitten te springen om personeel.

Euro

De euro won opnieuw terrein tegenover de dollar en stond bij het sluiten van de markt op de Europese beurzen op 1,5485 dollar. Een dag eerder was de munt nog 1,5350 waard.