AMSTERDAM - De Chinese verzekeringsreus Ping An wil 2 miljard euro investeren in de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. In ruil daarvoor verwerft de Chinese partij een belang in Fortis Investment, de vermogensbeheertak die wordt samengevoegd met die van ABN Amro.

Dat meldde de Belgische krant De Standaard woensdag. De krant baseert zich op "goedgeplaatste bronnen". Eerder deze week werd de Spaanse bank Santander genoemd als partij die Fortis zal voorzien van een kapitaalinjectie. Ping An is al grootaandeelhouder van Fortis, met een belang van ongeveer 4 procent.

Afgelopen vrijdag maakte Fortis bij de jaarcijfers bekend dat het in gesprek is met een partij die het concern zal voorzien van kapitaal. Het bedrijf heeft het geld nodig om de solvabiliteitspositie te verbeteren.

Deze is als gevolg van de overname van delen van ABN Amro en afschrijvingen op beleggingen onder druk komen te staan. Fortis liet vrijdag weten binnen drie weken meer bekend te maken over de mysterieuze 'weldoener'.