NEW YORK - De beurzen in New York namen dinsdag een vlucht, ondersteund door de aankondiging van de Federal Reserve om 200 miljard dollar aan extra liquiditeit in de geldmarkt te pompen.

De Dow Jones-index van dertig hoofdfondsen noteerde ruim een half uur voor het slot een winst van 2,9 procent op 12.076 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 2,9 procent naar 1311 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 3,1 procent won tot 2236 punten.

De Fed gaat met de extra leningen samenwerken met andere centrale banken in de wereld om de krapte op de kredietmarkt tegen te gaan. "Dit is exact wat we nodig hebben. Het geeft financiële instellingen een duwtje in de rug", aldus een Amerikaanse analist.

Banken en verzekeraars profiteerden van het nieuws. Zo won Citigroup 7,3 procent en was daarmee een van de grootste stijgers in de Dow. AIG steeg 2,9 procent. Bank of America ging 4,4 procent omhoog.

Kapitaalinjectie

Washington Mutual, een van de grootste hypotheekverstrekkers in de Verenigde Staten, schoot omhoog met ruim 17 procent. De hypotheekverstrekker krijgt volgens geruchten een kapitaalinjectie van zakenbank Goldman Sachs of miljardair Warren Buffett. Washington Mutual boekte vorig jaar een verlies van 1,87 miljard dollar.

Aandelen Google gingen 5,3 procent vooruit. Het online advertentiebedrijf mag DoubleClick overnemen, zo liet de Europese Commissie dinsdag weten. Google wil 3,1 miljard dollar (ongeveer 2 miljard euro) betalen voor DoubleClick, dat gespecialiseerd is in banners en pop-ups. Op dat terrein is Google nog niet erg actief.

Verzekeraar

WellPoint, de grootste zorgverzekeraar in de Verenigde Staten, moest het ontgelden na een winstwaarschuwing over 2008. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen onder meer last van hoge medische kosten en een verslechterde economie.

Het fonds tuimelde bijna 30 procent naar beneden. Rivalen UnitedHealth Group en Coventry Health Care zagen hun aandelen ook duiken, met respectievelijk 15,9 en 14,6 procent.

Texas Intruments

Texas Instruments viel 3,3 procent. De Amerikaanse halfgeleidersfabrikant Texas Instruments gaf maandag nabeurs een winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal van 2008 wegens een zwakkere vraag naar chips voor mobiele telefoons.

De olieprijs steeg dinsdag tot boven de 109 dollar per vat. Een half uur voor het slot stond de prijs nog op 108,82 dollar, 0,7 procent hoger dan een dag eerder.

Euro

De euro noteerde 1,5313 dollar tegen 1,5345 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. Eerder op de dag bereikte de euro nog een record van bijna 1,55 dollar.