AMSTERDAM - Banken en verzekeraars gaven dinsdag de Europese beurzen een duw in de goede richting. De aankondiging van de Federal Reserve om 200 miljard dollar aan extra liquiditeit in de geldmarkt te pompen, werd met luid gejuich ontvangen op de Europese beursvloeren.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, eindigde 5,68 punten (1,3 procent) hoger op 433,64 punten. De MidKap won 2,4 procent (14,16 punten) tot 604,11 punten. De Londense FTSE-100, de CAC 40 in Parijs en de DAX in Frankfurt gingen 1,1 tot 1,3 procent vooruit.

Op het Damrak waren vooral Fortis, ING en Aegon populair. Zij gingen 3,1 tot 4,1 procent omhoog. Fortis viel vanaf de opening al op bij de stijgers. Dat had te maken met een gerucht over een kapitaalinjectie van 2 miljard euro van de Spaanse bank Santander. Afgelopen vrijdag zei Fortis al in gesprek te zijn met een "mystery potential partner".

Barclays

In Londen ging zakenbank Barclays 5 procent vooruit en in Parijs behoorden Credit Agricole en Société Generale tot de grootste stijgers met plussen van respectievelijk 4 en 4,5 procent.

Ook het chemieconcern DSM, een ander fonds dat het de laatste tijd zwaar te verduren heeft gekregen, was gewild. Het aandeel herstelde 4,5 procent. DSM heeft samen met het biotechnologiebedrijf Crucell een nieuwe mijlpaal behaald voor de productie van zogenoemde antilichamen. Het aandeel Crucell schoot dinsdag 6,5 procent omhoog, goed voor de eerste plek in de MidKap.

KPN

Het telecomconcern KPN was de sterkste daler in de AEX met een 2,5 procent lagere aandelenkoers. Dat had te maken met een lager beleggingsadvies voor het aandeel van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Marktvorsers twijfelen wel of het positieve sentiment stand houdt. "De vraag is hoe lang dit gaat duren", zei Rik Zwaneveld van AFS Brokers. De afgelopen weken stonden de beurzen sterk onder druk door slecht nieuws over de kredietcrisis.

Carlyle

Beleggers lieten het aandeel Carlyle Capital Corporation, waarvan de handel dinsdagmorgen werd hervat, hard vallen. Het aandeel noteerde op de lokale markt in Amsterdam 30 procent lager. De handel in het fonds werd vrijdag stilgelegd nadat het bedrijf had laten weten mogelijk problemen te krijgen met de kasstroom.

Op de valutamarkt noteerde de Europese munt 1,5345 tegen 1,5350 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. Eerder op de dag bereikte de euro nog een record van bijna 1,55 dollar.