AMSTERDAM - De aandelen van Carlyle Capital Corporation (CCC) daalden dinsdag flink in waarde na de hervatting van de handel in het fonds. Na een half uur handelen op Beursplein 5 prijkte een verlies van bijna 15 procent op de borden.

CCC, dat in juli vorig jaar een notering kreeg aan de Amsterdamse beurs, is een dochter van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle Group.

De handel in CCC werd vrijdag stilgelegd nadat het bedrijf had laten weten mogelijk problemen te krijgen met de kasstroom. Meerdere banken die Carlyle Capital geld hebben geleend, vroegen zich af of het fonds zijn betalingsverplichtingen na kan komen en wilden extra borgsommen zien.

Bericht

Het besluit van de AFM om de handel dinsdag te laten hervatten, volgt op de publicatie van een persbericht door Carlyle Capital, waarin het bedrijf liet weten in gesprek te zijn met een aantal van zijn voornaamste crediteuren. Carlyle bestempelt die gesprekken als "constructief" en laat verder weten dat er geen juridische maatregelen tegen het bedrijf zijn genomen.

In augustus vorig jaar, toen de situatie op de geldmarkten penibel werd, leende het fonds al 100 miljoen dollar van moederbedrijf Carlyle Group om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Deze leningen werd tussentijds verhoogd naar 150 miljoen dollar, waarvan CCC tot dusver 20 miljoen dollar heeft opgenomen.

Geleend

Daarnaast verkocht CCC een portefeuille van beleggingsproducten ter waarde van 900 miljoen dollar. Op deze transactie werd een verlies geleden van 30 tot 40 miljoen dollar. CCC beheert een portefeuille met een omvang van bijna 22 miljard dollar, die vrijwel geheel is opgebouwd met geleend geld.

De kredietcrisis bezorgde CCC in het derde kwartaal vorig jaar een verlies van 34 miljoen dollar en leidde ertoe dat het fonds afzag van de uitkering van dividend in het vierde kwartaal. Over geheel 2007 werd een winst geboekt van 16,8 miljoen dollar.