PARIJS - Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft in 2007 een nettoverlies geleden van 446 miljoen euro.

Het bedrijf had last van de dure euro en vertraging in de ontwikkeling van het nieuwe vlaggenschip van dochter Airbus, de superjumbo A380. Dat maakte EADS dinsdag bekend. In 2006 zette het concern nog een nettowinst van 99 miljoen euro in de boeken.

Het verlies is groter dan analisten in doorsnee verwachtten. EADS boekte ook een lager dan verwachte operationele winst van 52 miljoen euro, tegen bijna 400 miljoen euro in 2006. De omzet daalde licht tot 39,1 miljard euro.

EADS verwacht voor dit jaar een flinke stijging van de winst en omzet. Het jaar is in elk geval goed begonnen voor het concern, dat onlangs een zeer lucratieve opdracht van de Amerikaanse strijdkrachten wegkaapte voor de neus van de Amerikaanse aartsrivaal Boeing. EADS mag met partner Northrop Grumman tankvliegtuigen bouwen voor in totaal 35 miljard dollar.

Airbus

Vliegtuigbouwer Airbus, de grootste divisie van EADS, zag zijn omzet afgelopen jaar licht toenemen tot 25,2 miljard euro, maar bleef onder de streep zitten met een verlies van 881 miljoen euro. Het is het tweede jaar verlies op rij voor Airbus, dat wedijvert met Boeing om de titel van 's werelds grootste vliegtuigbouwer.

Airbus moest het afgelopen jaar forse boetes betalen omdat de levering van de A380 grote vertraging heeft opgelopen door allerlei technische problemen. Ook moest het bedrijf forse herstructureringlasten nemen. Airbus schrapt de komende jaren duizenden banen om uit de rode cijfers te komen.