NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street stonden maandag wederom in het rood door onrust over de economie. Verliezen bij financiële instellingen drukten zwaar op de Amerikaanse hoofdgraadmeters.

De toonaangevende Dow Jones-index stond in de middaghandel op 11.833,94 punten, 59,75 punten oftewel 0,5 procent lager dan het slot van vrijdag. De technologiebeurs S&P 500-index ging 0,8 procent omlaag tot 1283,68 punten. Schermenbeurs Nasdaq stond op een min van 1 procent op 2191,55 punten.

Beleggers zijn bang dat er bij verschillende banken nog extra verliezen boven tafel zullen komen vanwege de financiële crisis. In een rapport liet ook Morgan Stanley weten "voorzichtig" te zijn bij grote banken, waaronder JPMorgan en Bank of America. Deze banken daalden respectievelijk 2,3 en 3,7 procent. Grootste daler in de Dow was zakenbank Citigroup met een verlies van 4,2 procent.

Bear Stearns

Bear Stearns moest het ontgelden door geruchten over mogelijke liquiditeitsproblemen bij de zakenbank. "Het trekt de financiële fondsen en de hele markt naar beneden", aldus een Amerikaanse analist. Volgens Bear Stearns zijn de geruchten "totale onzin". Het fonds daalde 8,3 procent.

Aandelen Countrywide Financial, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, vielen 11,8 procent. De FBI is volgens de Amerikaanse krant The New York Times een onderzoek gestart naar criminele activiteiten bij de hyptheekverstrekker. Een woordvoerder liet weten niets van een dergelijk onderzoek te weten.

Recessievrees trof met name grote producenten, waaronder vliegtuigbouwer Boeing en industrieel conglomeraat General Electric. Zij leverden respectievelijk 1,8 en 1,2 procent in.

GM

General Motors ging 3,9 procent omlaag en behoorde daarmee tot de grootste dalers van de Dow Jones-index. Het Amerikaanse autoconcern schrapt dit jaar tot 5900 banen of wil deze uitbesteden bij zijn Europese dochterbedrijven Opel en Saab, zo meldde het Duitse automagazine Auto Motor und Sport.

De verliezen op de aandelenbeurzen werden enigszins beperkt door de hoop van beleggers dat de Fed de rente verlaagd voordat het Amerikaanse stelsel van centrale banken vergadert op 18 maart. In een rapport gaf ook zakenbank Goldman Sachs aan rekening te houden met een tussentijdse verlaging. Ook

McDonald's

beter dan verwachte verkoopcijfers van fastfoodketen McDonald's konden de verliezen beperken. Het concern profiteerde hierbij onder meer van de verkoop van koffie in de Verenigde Staten. De koers steeg 3,8 procent.

De euro was in de Amerikaanse middaghandel 1,5337 dollar waard tegen 1,5350 dollar bij het slot van de Europese beurzen.