AMSTERDAM - De belangrijkste Europese graadmeters eindigden maandag diep in het rood. De beurzen lieten geen enkel herstel zien van de koersdalingen van vorige week. De verliezen werden in de namiddag vergroot door pessimisme op Wall Street.

De markt vreest dat de Amerikaanse economie daadwerkelijk in een recessie is beland. Ook vinden beleggers de zwakke dollar ten opzichte van de euro geen goed teken. Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank, uitte maandag zijn zorgen over de steeds duurdere euro.

De AEX-index verloor 1,6 procent (7,13 punten) en kwam uit op 427,96 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, ging 1,4 procent (8,43 punten) naar beneden tot 589,95 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 1 tot 1,2 procent.

Zorgen

De aandelenmarkten staan ook onder druk van de aanhoudende zorgen over de kredietcrisis. Daar komt nog bij dat beleggers bezorgd zijn over de oplopende inflatie en de olieprijzen die de pan uitrijzen. "We kunnen concluderen dat het vertrouwen helemaal weg is", zei een handelaar in Amsterdam.

Staalconcern ArcelorMittal was met een verlies van 4,1 procent een van de grootste dalers van de AEX. Beleggers denken dat een neergang van de economische groei grondstofgerelateerde fondsen zal raken. In Londen waren om die reden mijnbouwbedrijven in mineur. Kazakhmys was met een verlies van 6,7 procent de sterkste daler op die beurs. Daarna volgde een reeks andere mijnbouwers.

Olieprijs

De oliesector profiteerde daarentegen in het algemeen van de hoge olieprijs, die in New York 's middags een recordniveau van meer dan 107 dollar per vat bereikte. Shell won in de AEX 0,2 procent. BP deed het met een winst van 1 procent nog beter op de Londense beurs. Total kwam in Parijs echter op een min van 0,1 procent te staan.

In Amsterdam deden naast ArcelorMittal ook chemieconcern DSM en telecomconcern KPN het slecht. Ze gingen respectievelijk met 4,5 en 3,2 procent naar beneden.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam ging de maker van navigatiesystemen TomTom met een plus van 0,6 procent aan kop. Het effectenhuis Petercam heeft zijn beleggingsadvies voor het fonds verhoogd.

Ordina

In de MidKap maakte de automatiseerder Ordina een koerssprong van 4,0 procent, zonder aanwijsbare reden. Boskalis spoot eerder op de middag omhoog, na het nieuws dat de baggeraar 167 miljoen euro krijgt uitgekeerd van verzekeraars voor de zware schade die het vaartuig WD Fairway opliep na de aanvaring met een containerschip in China. Later zag Boskalis deze winst weer verdampen en noteerde het bedrijf een min van 0,6 procent.

Boskalis meldde nog steeds de terminaldivisie van de maritieme dienstverlener Smit Internationale te willen overnemen. Het op de lokale markt genoteerde Smit werd 3,7 procent duurder. Beleggers vonden het aandeel ook aantrekkelijk wegens een koopaanbeveling door ABN Amro.

Adidas

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas was de lieveling op de beurs in Frankfurt. De aandelenkoers ging 1,5 procent omhoog als gevolg van geruchten in de markt dat de Amerikaanse rivaal Nike interesse zou hebben om Adidas in te lijven.

De euro kostte maandag na het slot van de Europese graadmeters 1,5350 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag was de munt 1,5340 dollar waard.