TOKIO - De aandelenbeurzen in Azië zijn de week met forse verliezen begonnen. Nieuwe aanwijzingen dat de Amerikaanse economie zich reeds in een recessie bevindt drukten de handel.

De Nikkei-index in Tokio verloor 250,67 punten en sloot op 12532,13 punten, 2 procent lager dan op vrijdag. Dat is de laagste stand sinds september 2005. De beurs op het Chinese vasteland in Shanghai verloor zelfs 4 procent.

In Seoul viel de Kospi-index met 2,3 procent naar 1625,17 punten en de Australische All Ordinaries raakte 1,7 procent kwijt op 5275,7 punten. De beurs in Hongkong kon de verliezen uiteindelijk beperken tot 0,9 procent. De Hang Seng-index sloot 203,72 punten lager op 22.705,1 punten.

Wall Street

Vrijdag werd bekend dat het aantal banen in de VS flink was afgenomen, terwijl analisten juist op meer werkgelegenheid hadden gerekend. De aandelenbeurzen op Wall Street sloten vrijdag met rode cijfers op de borden en ook de Europese beurzen boekten verliezen.

In Japan moesten met name grote exporteurs forse verliezen incasseren. Toyota Motor verloor 2,5 procent nadat topman Katsuaki Watanabe had gemeld dat de vraag vanuit de Verenigde Staten dit jaar waarschijnlijk zwakker zal zijn dan in 2007. Het verlies van Toyota stak nog mild af ten opzichte van de 6,2 procent die Mazda Motor moest inleveren.

Sony

Sony werd onderuit gehaald door de zwakke dollar. Het aandeel verloor 5 procent en sloot op de laagste stand in ruim twee jaar.

Een van de weinige fondsen die maandag in Tokio winst wisten te schrijven was Sapporo Holding. De brouwer kreeg er 2,5 procent bij na een verbeterd overnamebod van het Amerikaanse investeringsfonds Steel Partners. Andere Japanse bierbrouwers profiteerden ook van de winst van Sapporo. Asahi boekte een winst van 2,1 procent.