AMSTERDAM - De komende twee weken komt het jaarcijferseizoen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen geleidelijk aan zijn eind. De grote- en middelgrote fondsen hebben intussen bijna allemaal hun resultaten gepresenteerd.

Er staan nog cijfers van kleinere fondsen op de rol, maar veel vuurwerk valt er op het vlak van de jaarrapportages niet meer te verwachten.

"Nederlandse beursgenoteerde bedrijven kwamen in doorsnee met redelijke jaarcijfers, ondanks de kredietcrisis", aldus vermogensbeheerder Corné van Zeijl van SNS Asset Management. "Ondernemingen zijn positief gestemd, ook al lijkt het alsof beleggers denken dat de hemel naar beneden stort."

Amerika

Beleggers zullen deze week hun pijlen richten op indicatoren die meer kunnen zeggen of de Amerikaanse economie echt in een recessie is beland en de voortgaande problemen op de kredietmarkt. "De markt is gevoelig voor wat voor nieuws dan ook en de beurs kan daardoor flink in beweging worden gebracht", zei Van Zeijl.

De macro-economische agenda is echter karig gevuld. Op vrijdag zal de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijzen over de maand februari dan ook veel aandacht krijgen van beleggers.

Hypotheekmarkt

Ook houden beleggers nauwgezet tegenvallers over de Amerikaanse hypotheekmarkt in de gaten. Vorige week was hieromtrent weer veel slecht nieuws. Zo meldde de brancheorganisatie van Amerikaanse hypotheekbanken dat het aantal gedwongen verkopen van woningen in het vierde kwartaal van 2007 tot een recordhoogte is gestegen.

Ook wakkerde een dreigend faillissement van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Thornburg extra bezorgdheid aan over de problemen op hypotheekmarkt in de VS.

Olie

De hoge olieprijs, die vrijdag op een nieuw recordniveau belandde, en de ontwikkeling van de dollar blijven punten van zorg. De almaar verder dalende koers van de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro is geen goed nieuws voor bedrijven die sterk vertegenwoordigd zijn op de Amerikaanse markt en daar een belangrijk deel van de omzet vandaan halen, zoals verzekeraar Aegon en bierbrouwer Heineken.

Op de beurs in Amsterdam rapporteert SBM Offshore deze week als enige hoofdfonds nog zijn jaarcijfers. De verwachting is dat deze toeleverancier van de olie- en gasindustrie dinsdag weinig verrassingen in petto heeft, aangezien het bedrijf eind januari al voorlopige resultaten presenteerde die er goed uitzagen.

Naast de definitieve jaarcijfers van SBM Offshore krijgen beleggers de resultaten van kleinere fondsen, zoals de beddenfabrikant Beter Bed en bouwbedrijf BAM te verwerken. Ook de Telegraaf Media Groep, uitgever van onder meer de Telegraaf, publiceert zijn jaarcijfers.