AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag opnieuw lager gesloten.

Banken en verzekeraars hadden wederom last van de bezorgdheid over verdere verliezen door de kredietcrisis. Ook een tegenvallend banencijfer in de Verenigde Staten zette de Europese beurzen onder druk.

De AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, eindigde 2,18 punten (0,5 procent) lager op 435,09 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde 14,86 punten (2,4 procent) naar 598,38 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tussen de 1,1 procent en 1,3 procent achteruit.

Financiële fondsen

Over heel Europa zaten vooral de financiële fondsen in de hoek waar de klappen vielen. In de AEX kreeg verzekeraar Aegon net als donderdag een verlies te verwerken. Het aandeel verloor 0,8 procent. ING zakte 0,9 procent.

Fortis bleef echter overeind en was met 3,3 procent winst een van de sterkere stijgers in de AEX. Beleggers bleken erg gecharmeerd van bemoedigende uitspraken van topman Jean-Paul Votron bij de presentatie van de jaarcijfers van het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern.

In Londen verloor HSBC, de grootste bank van Europa, 1,1 procent. Allianz, de grootste verzekeraar van Europa, noteerde in Frankfurt 1,5 procent in de min. Deutsche Bank verloor 0,8 procent. UBS, 's werelds grootste vermogensbeheerder, daalde 1,8 procent in Zürich.

Banenrapport

De handel in Europa kwam in de loop van de dag verder onder druk te staan door een banenrapport uit de VS. De werkgelegenheid nam in februari met 63.000 banen af, terwijl op een toename met 25.000 was gerekend. Het banencijfer betekent dat de werkgelegenheid voor de tweede maand op rij is gedaald. Beleggers zien het arbeidsmarktrapport als veelzeggend over de staat van de Amerikaanse economie.

De beurzen in New York gingen onderuit op het rapport, waarna al gauw ook de markten in Europa verder omlaag koersten. Later trok de handel op Wall Street weer wat aan onder invloed van koopjesjagers.

TomTom was met een min van 4,5 procent de grote verliezer bij de hoofdfondsen. De maker van navigatiesystemen had last van het wegzakken van de dollar ten opzichte van de euro.

Cijferregen

Beleggers op het Damrak kregen een stroom aan jaar- en kwartaalcijfers van middelgrote fondsen te verwerken. Daartoe behoorde ook uitzender USG People. Beleggers waren onder meer teleurgesteld dat het bedrijf bij de presentatie van zijn jaarcijfers geen verwachting gaf wegens de onzekere economische omstandigheden. USG People was met 8,8 procent verlies de sterkste daler in de MidKap.

De euro stond vrijdagmiddag op 1,5340 dollar tegen 1,5365 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.