TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten leden vrijdag in navolging van Wall Street donderdag forse verliezen. De belangrijkste beursgraadmeters daalden meer dan 3 procent. Beleggers maakten zich zorgen over de Amerikaanse economie, nadat de financiële sector weer slecht nieuws te verwerken kreeg.

De Nikkei-index in Tokio sloot de handel af met een verlies van 432,62 punten, ofwel 3,3 procent, tot 12.782,80 punten. In Hongkong verloor de Hang Seng-index 3,6 procent. In Australië daalde de All Ordinaries 3 procent en in Zuid-Korea zakte de Kospi-index 2 procent.

De brancheorganisatie van Amerikaanse hypotheekbanken meldde donderdag dat het aantal gedwongen verkopen van woningen tot een recordhoogte is gestegen. Ook hield een aanmaning die hypotheekverstrekker Thornburg van zakenbank JP Morgan Chase kreeg de gemoederen bezig.

Dollar

Het sentiment zette de dollar op het laagste niveau ooit ten opzichte van de euro en op het laagste niveau in drie jaar ten opzichte van de yen. Japanse exporteurs behoorden daardoor tot de grootste verliezers in Tokio. Ook banken moesten flinke verliezen incassseren.

Hongkong beleefde zijn slechtste beursweek sinds maart 2001. De Hang Seng-index is deze week 7,5 procent gedaald. Vrijdag gingen grote ondernemingen als het bankconcern HSBC en oliemaatschappij Sinopec hard onderuit.